Nakonec ji odvezl do ciziny, ale tam je dopadla policie a románku byl konec. Teď Svoboda stanul před soudem. Měl štěstí, vyvázl s podmínkou.

Muž se s dívkou stýkal v období od června 2018 do července 2019, a to přesto, že dobře věděl, že ještě nedosáhla věku 15 let. „Opakovaně jí umožnil útěky z domova nebo výchovného zařízení, v němž byla umístěna, a zanedbávání školní docházky. Poskytoval jí bydlení, kde s ní opakovaně ve více případech souložil,“ popsal v obžalobě u plzeňského městského soudu státní zástupce. Doplnil, že Nikola bez vědomí rodičů a výchovných pracovníků ve Svobodově plzeňském bytě pobývala někdy i týdny. Vše vyvrcholilo po více než roční známosti tím, že slečnu proti vůli jejího otce a babičky odvezl na Slovensko. Tam ale byli po osmi dnech vypátráni policejními orgány Slovenské republiky.

Nikola, která je dnes v péči svého otce a k soudu se přišla podívat, dala jasně najevo, že k obžalovanému už nic necítí. „Byla to dětská nerozvážnost, už je to dávno pryč,“ řekla Deníku.

V Plzni na náměstí Republiky začaly Havelské trhy.
OBRAZEM: Na náměstí v Plzni začaly Havelské trhy

Svoboda, jemuž hrozilo až osm let vězení, už jednou unikl mřížím. Když ho soud nemohl najít, byl vydán příkaz k jeho zatčení, ale do vazby nakonec vzat nebyl. K pondělnímu líčení se dostavil, ale příliš toho nenamluvil. Uvedl jen, že nyní žije na ubytovně a že nemá rodinu ani přítelkyni. V přípravném řízení podle informací Deníku vše vysvětloval láskou k Nikole, soudu ale důvody nesdělil, neboť se dokazování nekonalo.

Obžalovaný uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu a dosáhl tak mírnějšího rozsudku. Místo navrhovaných 32 měsíců, podmíněně odložených na zkušební dobu 3,5 roku, dostal 26 měsíců, odložených na zkušební dobu tří let. Senát v čele se soudkyní Lenkou Prýcovou dohodu posvětil. Rozsudek je pravomocný.