Jaroslava Bílá, David Bílý, Gabriela Míková a David Grundmann jsou vyšetřováni na svobodě. Podle spisu si v letech 2016 až 2018 vytipovali uchazeče ve složitých podmínkách a nabídli jim ubytování i práci ve dvou britských řetězcích rychlého občerstvení. Jenže po příjezdu do Anglie jim sebrali doklady a telefony, drželi je v izolaci pod dohledem, směřovali výplaty na své účty a dávali poškozeným jen minimální kapesné. Čtveřici tak hrozí osm až patnáct let za mřížemi, přičemž státní zástupce navrhuje osm a devět let vězení.

„Všichni naši klienti se cítí být nevinní. Nesouhlasí s právní kvalifikací ani s požadovaným trestem,“ vyjádřili se shodně obhájci. Podle státního zástupce Jakuba Kubiase se však uvedených skutků dopustili společně se zemřelým Evženem Horňákem. V České republice především a v Karlových Varech a v Británii kolem Bradfordu. Využívali hlavně uživatele drog a bezdomovce. Sourozenci Jaroslava Bílá a David Bílý oslovovali v tuzemsku právě takové živly s nabídkou uplatnění v řetězci McDonald’s. Zprostředkovali jim přes skype kontakt s Horňákem a Míkovou, kteří pobývali v Británii, zajistili jim dopravu do Londýna a za to inkasovali odměnu.

Okresní soud Plzeň-jih a Plzeň-sever
Operátorce záchranky hrozí vězení. Místo sanitky poslala k muži koronera

Po příjezdu poškozených do Anglie jim Horňák vzal doklady, některé fyzicky napadl a rozbil nebo poškodil jejich mobilní telefony. Vykořisťovaní pracovali šest dní v týdnu a jejich směny trvaly osm až čtrnáct hodin. Zpravidla pod dohledem obžalovaných, do jejich kapes pak putovala podstatná část mzdy.

Zatímco Jaroslava Bílá vypovídat odmítla a předseda senátu Jan Špeta zopakoval její vyjádření z května 2021 při zahájení trestního stíhání, sdílnější byl její bratr David: „Žiji v pečovatelském domě v Karlových Varech. Jsem svobodný, ale mám tři děti, na každé z nich platím měsíčně 500 korun,“ sděloval muž, který už byl soudně trestaný. V projednávané kauze byl však prý pátým kolem u vozu a o žádném vykořisťování krajanů údajně nevěděl.