I když se ženě, která žila ze sociálních dávek, ač jen za prodej hotelu dostala devět milionů korun, podařilo podle soudu trestnou činnost prokázat, vyvázla bez trestu a bude si tak nadále užívat života na svobodě.

Žena nestojí před soudem poprvé. Před necelými dvěma lety byla v Klatovech souzena za vydírání, křivé obvinění a podvod. Invalidnímu důchodci naslibovala úžasný sex ve třech a vylákala z něj bezmála půl milionu korun. Když jí odmítl dát další peníze, které po něm chtěla, obvinila ho křivě ze znásilnění. Dostala podmínku, kterou ale později zrušil Krajský soud Praha, jenž ženě uložil za činy spáchané na Klatovsku a další trestnou činnost souhrnný trest tří let, který jí podmíněně odložil na zkušební dobu pěti let. Verdikt je pravomocný, nepomohlo ani dovolání k Nejvyššímu soudu.

Ilustrační foto
Firmy v regionu nepreferují očkované uchazeče. Je to soukromá věc, tvrdí

Teď žena opět usedla na lavici obžalovaných. Podle obžaloby, která zazněla u klatovského soudu, podala v roce 2018 u České spořitelny, Stavební spořitelny České spořitelny a MONETA Money Bank dohromady celkem sedm žádostí o úvěr. Ve všech případech doložila padělaná potvrzení, že je zaměstnancem soukromé společnosti v Praze a pobírá čistý průměrný měsíční příjem za posledních 12 měsíců ve výši 53 548 korun. „Nebyla to pravda, jelikož v době, kdy o poskytnutí úvěru žádala, nebyla nikde zaměstnána a pobírala pouze dávky hmotné nouze a státní sociální podpory,“ uvedl v obžalobě státní zástupce. Doplnil, že v pěti případech Kendricks u bank uspěla a získala úvěry v celkové výši přesahující 4,8 milionu korun. Z nich do doby podání obžaloby splatila jen malou část.

Obžalovaná u soudu odmítla vypovídat. Byl proto přečten protokol z přípravného řízení, kde policistům přiznala, že o všechny úvěry skutečně žádala a že při tom použila nepravdivé údaje o svém zaměstnání i výši příjmu. „Nejednala jsem ale v úmyslu úvěry nesplácet. Mám dostatečný majetek. Potřebovala jsem jen hotové peníze na svoje obchodní aktivity,“ tvrdila policistům Kendricks, která dále uvedla, že pobírá dávky ve výši 7500 korun, přestože nedávno prodala hotel v SRN za více než devět milionů a navíc vlastní tři byty v Sušici. Jak vyplynulo u soudu, koupila je právě za finance z úvěrů.

Státní zástupce požadoval pro Kendricks čtyřletý nepodmíněný trest, naopak obhájce žádal zproštění obžaloby. Senát v čele se soudcem Janem Kasalem došel k závěru, že obžalovaná se trestné činnosti skutečně dopustila. Nijak ji ale nepotrestal. Kasal ve zdůvodnění uvedl, že nepodmíněný trest by sice již byl na místě, ale že soud považuje nedávný rozsudek z Prahy za dostatečný a proto upouští od potrestání. Verdikt není pravomocný. Dá se očekávat, že se státní zástupce odvolá, možná i obžalovaná.