Při něm se zranil muž, který vyskočil z okna kvůli záchraně dusící se malé dcerky, další obyvatelé byli evakuováni a škoda jde do milionů. Ženě hrozí až pět let vězení.

Seniorka Marie K., jejíž jméno ze zákona nyní nelze zveřejnit, způsobila požár 13. listopadu loňského roku okolo půl čtvrté ráno. „V noci se vzbudila a chtěla jít na toaletu. Přitom přehodila přes zapálenou vonnou svíčku textilní deku, která se od svíčky vznítila. Žena odnesla deku do koupelny a pokoušela se jí sama uhasit, což se jí nepodařilo, a oheň se postupně začal šířit nejen po celém bytě, ale i po celém domě,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Koupaliště Lázně v Klatovech.
Koupaliště zahajují sezonu, první jsou Klatovy, na některých si lidé připlatí

Nejkritičtější byla situace pro manžele Khaderovi, kteří spali v bytě nad seniorkou. Jedovatý kouř se šířil tak rychle, že se nemohli zachránit útěkem. „Před čtvrtou hodinou ráno nás vzbudily rány, křik a zápach, jako když svařujete. Manžel se podíval z balkonu a zjistil, že z bytu pod námi šlehají plameny. Dvakrát jsme se pokusili utéci z bytu, ale to nešlo, bylo tam velice zakouřeno, nebylo vidět na krok. Proto jsme běželi do dětského pokojíku k dceři. Zavřeli jsme dveře a otevřeli okna dokořán. Ale šoupací dveře nedoléhaly, takže se tam valil kouř. Malá plakala, dusila se, tak manžel strhl z její postýlky šál, který měla jako nebesa, zavázal jí ho kolem tělíčka, a vyskočil ven. Já mu dolů hodila matraci z její postele a dítě mu spustila. Sama jsem pak klečela na parapetu a čekala, až mě hasiči zachrání. Já se onkologicky léčím s rakovinou, nemohla jsem riskovat skok,“ popsala tehdy Deníku dramatické chvíle Olga Khader. Dodala, že její manžel se při skoku z několikametrové výšky zranil, musela ho ošetřit záchranka. Zdravotní následky měla i ona, jejich byt byl značně poškozený a neobyvatelný.

Zachránit ale potřebovali nejen Khaderovi. Hasiči tehdy evakuovali čtyři lidi z oken bytů a dvanáct dalších vyvedli po schodišti s nasazenými dýchacími maskami. Pět obyvatel bylo nuceno opustit dům již před příjezdem hasičů. „Následkem požáru došlo k vyhoření části bytu ženy, vlivem vysokých teplot, kouře, zápachu a spadlého popelu došlo k poškození fasády domu, vnitřních společných prostor domu a také jednotlivých bytů v domě. Celková škoda byla vyčíslena na více než dva miliony korun,“ řekla Brožová.

Obviněná je stíhána na svobodě, hrozí jí trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let. Podle informací Deníku byla opilá, alkoholtester u ní ráno po požáru ukázal bezmála jedno promile.