Václav Šmat (29) slouží v Sušici jako policista na tamním obvodním oddělení, jeho žena Lucie (37) je ve stejném městě městskou strážnicí. Teď jim ale oběma hrozí, že uniformy svlečou. Ve středu totiž společně stanuli před klatovským okresním soudem, kde se zpovídají z pojistného podvodu. Šmat měl podle obžaloby zfalšovat záznam o nehodě své ženy, oba díky tomu získali neoprávněně tisíce korun od pojišťovny.

Před dvěma lety havarovala tehdy ještě přítelkyně policisty mezi Sušicí a Dlouhou Vsí. K nehodě přivolala Šmata. On podle obžaloby namísto toho, aby zadokumentoval skutečný stav, pouze pořídil fotodokumentaci vozu. „K ní přidal fotografii usmrcené srny z jiného případu, ač věděl, že příčinou nehody nebyla srážka se zvěří,“ uvedl v obžalobě státní zástupce s tím, že na základě nepravdivých dokumentů pojišťovna vyplatila 27 tisíc korun.

Oba obžalovaní vinu popírají. „Jela jsme z brigády v kasinu v Alžbětíně. Srazila jsem srnu a havarovala,“ uvedla Šmatová s tím, že to, že šlo o srnu, pouze vydedukovala, jelikož ji neviděla.„Byla jsem v šoku,“ prohlásila.

Šmat přiznal, že se choval hodně nestandardně. Na místo nehody vyrazil služebním vozem bez své kolegyně, s níž ten den sloužil, ač měla jet s ním. Nehodu také nedokumentoval na služební fotoaparát či aspoň na služební mobil, jak měl, ale na svůj soukromý mobil. „Srna ležela na silnici, já ji odtáhl stranou. Na místě zastavil muž, který o sobě řekl, že je myslivecký hospodář a že ji převezme,“ řekl Šmat s tím, že dotyčnému zvíře vydal, aniž se zeptal alespoň na jeho jméno, což je v takových případech běžný postup.

Nehodu po návratu na služebnu zadokumentoval. „Podobné nehody jsem v tu dobu v systému otevíral proto, že jsem byl utahaný před koncem čtyřiadvacetihodinové služby a chtěl jsem mít vše v pořádku. Nechtěl jsme riskovat postih ,“ uvedl Šmat. Dodal, že mobil, kde měl mít fotky mrtvé srny, se mu už dávno rozbil.

Šmatovi za zneužití pravomoci úřední osoby a pojistný podvod hrozí až pět let vězení, jeho žena může za pojistný podvod strávit za mřížemi až dva roky.

Ilustrační foto.
Měla přes čtyři promile, nevěděla ani, kde bydlí