Článek o zavraždění 51 lidí a pokusu o vraždu dalších 40 osob v muslimských mešitách na Novém Zélandu měl Jiří Kantor loni v březnu sdílet na sociálních sítích a okomentovat pochvalnými slovy „Za mě určitě pěkně provedená práce“. Za veřejné schvalování teroristického činu a vychvalování jeho pachatele hrozilo muži až 15 let za mřížemi.

Státní zástupce navrhoval obžalovanému pětiletý trest. Kantorovi, který nebyl nikdy předtím soudně trestán, udělil soud nakonec tříletý trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let. „Byla to hloupost. Doporučuji všem, aby si smazali Facebook. Lidé budou šťastnější,“ uvedl bezprostředně po vyhlášení rozsudku Jiří Kantor. Masová vražda muslimů ve dvou mešitách v novozélandském městě Christchurch se odehrála 15. března 2019. Na svědomí ji má Australan Brenton Tarrant. Obžalovaný, který na sociálních sítích vystupoval pod jménem ústřední postavy filmu Gladiátor – Maximus Decimus Meridius – se k psaní pochvalného komentáře přiznal a omluvil se.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.

Na plzeňském náměstí byly slavnostně odhaleny sochy Spejbla a Hurvínka. Sochy vytvořila kanadská sochařka českého původu Lea Vivot u příležitosti 100. výročí vzniku Spejbla.
Plzeň se pyšní sochou Spejbla a Hurvínka v životní velikosti