Okresní soud v Rokycanech včera projednával případ muže, který na začátku března loňského roku okrádal seniory. Jednalo se o zloděje, který byl ve výkonu trestu v Novém Sedle u Žatce. Během vycházky vyrazil na Rokycansko společně s o rok mladším komplicem a loupil. U soudu dostal sedm let. Druhý hříšník odešel s podmínkou.

Celá trestní událost se odehrála 10. března loňského roku. Tehdy do Příkosic dorazili oba lapkové časně ráno s promyšleným plánem. Starší, Ivan V., vystoupil u rodinného domu, kde násilím překonal zámek u dveří. Prohledal dům a odnesl televizor do auta, kde čekal komplic. Mezitím se senior vzbudil a lapku vyrušil. Ten vytáhl nůž a důchodce ohrožoval. Vše končilo domluvou, že muži televizor vrátí a dostanou za něj tisícikorunu. Po úmluvě z domu agresor odešel.

Během další hodiny se oba lumpové přesunuli do nedaleké obce. Zde u vybraného domu překonal opět Ivan V. vchodové dveře. V domě se pohyboval, když seniorka spala. Odtud si odnesl 900 korun a zlatý řetízek.

Ještě téhož dne se okolo deváté ranní přesunul lapka do Bezděkova. Tady použil vymyšlenou verzi a za pomoci legendy, že se jedná o zaměstnance elektráren a provádí revizní kontrolu, byl vpuštěný do domu starší ženy. Za kontrolu si nechal zaplatit 826 korun. Důchodkyně vyndala hotovost a zaplatila. Poberta pak v nestřeženém okamžiku využil její nepozornosti a z peněženky jí odcizil hotovost ve výši dvacet tisíc korun. Peníze si uschoval do kalhot a dům opustil.

Rokycanským kriminalistům se podařilo za čtyři měsíce pachatele ustanovit. Čtyřiačtyřicetiletý Ivan V. se tak u okresního soudu včera zodpovídal z trestného činu krádež, porušování domovní svobody a loupež. Verdikt soudu byl však nekompromisní. Poberta odešel se sedmiletým trestem odnětí svobody ve věznici s ostrahou. Ponechal si však lhůtu na odvolání. Mladší komplic dostal tři roky s podmínkou na pět let. Jemu byl však vyslovený dohled, kdy musí spolupracovat s probační a mediační službou.