Další případ hyenismu, kdy je obětí seniorka, prověřují kriminalisté. Z bytu jí zmizelo deset tisíc korun.

Tentokrát si pachatelé vybrali čtyřiaosmdesátiletou důchodkyni z Rokycan. Dvě neznámé ženy koncem minulého týdne využily lsti, aby se dostaly do přízně a nakonec i do obydlí seniorky. Pod záminkou, že jí přišly vyplatit tisíc korun od pojišťovny, se vetřely a poškozená jednu z žen pozvala do svého bytu. „Pachatelka žádala o rozměnění dvoutisícové bankovky, aby seniorce mohla „vyplatit" zmiňovanou částku. Důvěřivá seniorka vyndala ze skříňky několikatisícovou hotovost a ženě bankovku rozměnila," konkretizovala mluvčí PČR Hana Kroftová. Zlodějka pak dala důchodkyni slíbenou tisícovku a ta si ji položila na stůl ke své hotovosti. V tu chvíli začala neznámá žena předvádět a nabízet povlečení a snažila se vzbudit její pozornost. Poškozená si ale všimla, že v bytě se pohybuje druhá z pachatelek, kterou nezvala. „Když šla za ní do pokoje, využila druhá žena příležitosti a ze stolu vzala položenou finanční hotovost a pak ženy z bytu utekly. Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody," uzavřela Kroftová.

Policisté varují před podvodníky

• Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.

• Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do bytu.

• Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

• Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.

• Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.

• Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte v naprosté většině jde o podvod.

• Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.

• Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.