Esperanza ještě pod jménem Janeček v roce 1998 zavraždil nožem v Sušici o dva roky staršího muže. Dostal 11,5 roku, pobyt za mřížemi si ještě prodloužil kvůli šikaně spoluvězňů. I po návratu na svobodu se opakovaně dostal do střetu se zákonem a za mříže se vracel. Nechvalně proslulým se stalo jeho řádění v místních restauracích. Hostům, mezi nimiž byly i ženy či muži v důchodovém věku, s oblibou tzv. hlavičkami přerážel nosy, jindy je jen tak pro zábavu ztloukl.

Po návratu z posledního výkonu trestu se opět usadil v jednom ze sušických domů. A jako dobrý soused se tam věru nechoval. Naopak. „Asi týden byl klid a pak začal vyvádět,“ řekl klatovskému soudu jedenz obyvatel domu Stanislav L. Dodal, že agresor tyranizoval jeho i sousedy. „Na vlastní oči jsem viděl, jak jednomu močil na hlavu. Jindy souseda zbil tak, že musel být operován. Nikdo ale nic nehlásil, já se taky bál,“ řekl 45letý Slovák s tím, že ho Esperanza opakovaně mlátil. Musel mu vynášet smetí, nosit dřevo a chodit nakupovat alkohol a cigarety. „Někdy jsem ze strachu spal mimo dům,“ popsal Stanislav L. s tím, že vše vyvrcholilo vloni v červenci, kdy ho obžalovaný zbil hned dvě noci po sobě a on skončil v péči lékařů. Esperanza, který dle svých slov strávil ve vězení bezmála polovinu života, vinu odmítl, ale klatovský soud ho za to letos potrestal ročním vězením.

V TechToweru v Plzni na Světovaru najdou místo inovativní technické, technologické a byznysové projekty a také veřejnost. Přestavbou prochází dva objekty – ležácké sklepy s 32 metrů vysokou vodárenskou věží a bývalá správní vila.
Plzeňský TechTower se pomalu začíná chystat na nové nájemníky

Teď Esperanzu soudil za to, že ve stejném domě v roce 2019 surově zbil Karla Z. (56), u něhož bydlel. Zmlátil ho podle obžaloby francouzskou holí tak, že mu zlomil očnici, čelist, nos a způsobil řadu dalších zranění. Poškozený již nemohl být osobně vyslechnut, neboť jeho stav se stále zhoršuje a není schopen komunikace, jen vydává chrčivé zvuky. Byl ale přehrán videozáznam s jeho procesně použitelnou výpovědí, kde byl schopen na otázky policie ještě reagovat.

Ve věci se konala tři líčení, během nich byli vyslechnuti různí svědci od kriminálníka, jenž pobodal strážníka, přes nesvéprávnou ženu až po policistu. Některé soud slyšet odmítl, např. borského vězně s přezdívkou Španěl. Sám Esperanza byl jen u prvního líčení a ještě krátce. Poté, co urážel soudce a státního zástupce vyzýval k orálnímu sexu, byl vykázán ze soudní síně. Vrátit se odmítl, neúčastnil se ani dalších líčení.

Soudce Petr Sperk zrušil předchozí rozsudek a za oba skutky poslal Esperanzu celkem na 20 měsíců do věznice s ostrahou. „Soud přihlédl k minulosti obžalovaného i jeho přístupu k trestnímu řízení,“ řekl v odůvodnění Sperk. Verdikt není pravomocný. Dá se čekat, že se obžalovaný, jenž je nyní ve věznici v Kynšperku nad Ohří a jenž odmítl ve věcí vypovídat, odvolá.