Roušku mu vyoperovali až po deseti měsících v Klatovech, mezitím ho od vážnějších zdravotních problémů zachránila chemoterapie.

O případu informoval server Novinky.cz. Operaci kvůli zhoubnému nádoru podstoupil Pavel H. v Domažlicích před rokem. Asi tři týdny poté začal z drenáží vytékat hnis, ale na ambulanci pacientovi ránu podle jeho slov jen čistili a nikdo se nezabýval příčinou. „Přestalo to až v průběhu chemoterapie, kterou jsem musel absolvovat, protože lékaři měli podezření, že mohou být metastázemi zasažena také játra,“ popsal muž Novinkám.

Podezření u něj vzbudilo pozdější kontrolní CT vyšetření, které sice ukázalo, že je rakovina vyléčena, ale zároveň upozornilo na cizí těleso v břiše pacienta.

Uskladněná sláma hořela v Chotěšově, hasiči nasadili i výškovou techniku
Uskladněná sláma hořela v Chotěšově, v Plzni odpad v kovošrotu

V Domažlické nemocnici, kam se muž poté vydal, mu ale chirurg jen promačkal břicho a řekl, že nejspíš spolkl kus staniolu z obalu.

Pavel H., kterého začaly sužovat i další zdravotní potíže, se následně nechal vyšetřit v Klatovech. „Tam jsem se domluvil, že mi těleso vyndají kolonoskopicky. První pokus byl neúspěšný, proto lékaři přistoupili k zákroku v celkové narkóze, při němž se část střev protrhla a musela být provedena okamžitá akutní operace. Probudil jsem se na dýchacím přístroji s několika vývody z břicha,“ vzpomínal muž.

Další šok mu pak přineslo vysvětlení od lékařů. Po předchozí operaci v Domažlicích mu v břiše zůstala bavlněná rouška o rozměrech 45 krát 45 centimetrů, která už byla zhnisaná a prorůstala do tenkého střeva. I proto mu museli odebrat část střeva a zavést umělý vývod. Ten bude mít nejméně půl roku.

V pondělí 11. července 2022 zasahovali hasiči u letiště Plasy, kde zůstali dva parašutisté zavěšení na stromech.
Dva parašutisté zůstali viset na stromě, jeden slezl, druhého zachránili hasiči

Rouška přitom mohla závažný zánět způsobit mnohem dříve. Za to, že se tak nestalo, může působení chemoterapie. „Vlastně mi zachránila život dvakrát. Kromě toho, že mě zbavila nádoru, ještě ničila proces otravy v těle. Onkolog mi říkal, že bez ní bych zřejmě tak rozsáhlý zánět nepřežil,“ dodal pro Novinky Pavel H.

V rámci trestního řízení bude Pavel H. požadovat po nemocnici, na kterou podal trestní oznámení, odškodnění. „Policisté z oddělení obecné kriminality v Domažlicích přijali oznámení o podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti a případ prověřují,“ sdělila serveru idnes.cz policejní mluvčí mluvčí Dana Ladmanová.

Vedení Domažlické nemocnice se podle Novinek odmítlo k celé záležitosti vyjádřit s odkazem na mlčenlivost.