Dva a půl roku vězení podmínečně odložené na dobu tří let a vrácení zpronevěřených peněz vyměřil jihoplzeňský soud Renatě Vídršperkové. Jako účetní krajského sdružení dobrovolných hasičů loni sebrala z kasy organizace téměř 800 tisíc korun.

Chtěla prý pomoci své bývalé svěřenkyni z dětského domova, kde dříve pracovala. Kvůli ní se Vídršperková zadlužila, a protože potřebovala tyto dluhy splatit, čerpala z hasičského účtu. Postupně sebrala 789 903 Kč, vrácení peněz od své chovanky se však nedočkala a hasičům zbylo na kontě jen pár drobných.

Plzeňský Prazdroj
Dominantu Prazdroje opravují restaurátoři

„Odpovědnost by ale měli nést i tehdejší starosta krajského sdružení, jeho dva náměstci a předseda kontrolní a revizní rady. Účetní vás může okrást, ale jenom jednou! Ty peníze se neztratily ze dne na den, to trvalo minimálně půl roku. Tak co tam dělali? Měli by všichni odstoupit, nemají žádnou sebereflexi,“ říká starosta Němčovic a dobrovolný hasič Karel Ferschmann.

Právě on podal na Vídršperkovou a všechny čtyři zmíněné funkcionáře loni v listopadu trestní oznámení. Vídršperkovou totiž nekontrolovali a nechali ji z účtu čerpat opakovaně.

Podle našich informací probíhá jejich vyšetřování na Plzni-městě. Vídršperkovou soudil Plzeň-jih kvůli tomu, že účetnictví vedla domav Blovicích.

Krajskému sdružení hasičů už Vídršperková vrátila 300 tisíc korun a na zbytek zpronevěřených peněz má splátkový kalendář.

Ilustrační foto.
Tři sochy z Rokycanska se léčí u restaurátorky