Svým nezletilým sourozencům, kteří po Evě M. zůstali a dnes jsou v dětském domově, 12leté dívce a 7letému chlapci, musí zaplatit dohromady částku přesahující 1,5 milionu korun.

S Dinem N., jehož jméno ani tvář ze zákona nelze zveřejnit kvůli ochraně oběti a jejích malých dětí, byly problémy už od mládí. Již jako mladistvý byl muž, jenž má dle lékařů vážné psychické problémy, dvakrát soudně trestán a v pouhých 19 letech dostal tři roky za loupež. Po návratu z vězení vydržel na svobodě jen pár měsíců a za mříže šel znovu, tentokrát za krádeže. Na svobodu vyšel 17. září 2022. Azyl našel u matky, kde žil i jeho otec, byť Eva M. už měla poslední dvě ze svých pěti dětí s jiným mužem, či sestra Dina N.

Zdroj: Deník/Milan Kilián

Za šest týdnů, 1. listopadu ráno, mámu ubodal. „Den předtím jsem si dal odpoledne lajnu pervitinu, večer pak ještě jednu. Otec se vrátil nad ránem, byl taky pod vlivem pervitinu, stejně jako matka, ta byla navíc opilá. Byla dost zbořená,“ popsal Dino N. Doplnil, že matka se nejprve hádala s otcem, pak se s ní dostal do konfliktu on. Popadl nůž s délkou čepele 19 cm a začal bodat. Mámu opakovaně zasáhl do obličeje, krku, plic či jater. Na místě zemřela. „Bezprostřední příčinou smrti byla prudká a masivní ztráta krve,“ konstatoval v obžalobě státní zástupce Roman Šustáček. „To, že jsem ji bodl třináctkrát, jsem se dozvěděl až ze spisu,“ řekl Dino N., který pak utekl z domova v pantoflích a po Plzni ho pronásledovala řada policistů. Matkovraždu nese špatně. Ve vazbě se pokusil dvakrát o sebevraždu, ale vždy přežil.

U soudu se ke všemu přiznal a prohlásil vinu. „Velice mě to mrzí. Je to obrovská tragédie a viník jsem já. Sourozenci přišli o milovanou matku. Svého jednání lituji,“ prohlásil s tím, že je připraven zaplatit i odškodné svým sourozencům. „Nějak to budu splácet,“ slíbil.

Státní zástupce Šustáček, který mu původně navrhoval 14letý nepodmíněný trest, vzhledem k jeho postoji ve svém závěrečném návrhu uvedl, že stačí trest 12 až 13 let. Obhájkyně Dina N. Kateřina Obadalová připomněla, že jeho ovládací schopnosti byly podstatně sníženy. Adekvátní trest by podle ní byl 12 let.

Denisa Bimbová s matkou Kvetoslavou u plzeňského městského soudu
Byla jsem celá domlácená, líčila soudu úřednice napadená kvůli čipu na psa

Senát v čele se soudcem Janem Hostašem uložil obžalovanému trest odnětí svobody v délce 14 let, který si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. Musí také svým dvěma malým sourozencům zaplatit shodně odškodné ve výši 756 780 korun a zdravotní pojišťovně 5465 korun za vynaložené náklady na výjezd záchranné služby.

Soudce Hostaš v odůvodnění uvedl, že vzhledem k minulosti obžalovaného i jeho osobnosti považoval senát navrhovaný trest 14 let původně za příliš mírný. Vzhledem k jeho postoji, kdy prohlásil vinu a projevil lítost, která není hraná, už je podle něj tento postih adekvátní. „Trest 12 až 13 let bychom považovali za nepřiměřený,“ vysvětlil Hostaš. Dino N. se na místě překvapivě vzdal odvolání, stejně jako obžaloba, a tak je verdikt pravomocný. Otec Dina N., který byl v soudní síni přítomen, se při rozsudku málem zhroutil. Na chodbě poté na syna volal, že mu pomůže, a pak se rozbrečel.