Dva roky za mřížemi si pobude Jaroslav Švercl z Dolní Dobrouče na Orlickoústecku. Šedesátiletý muž letos v březnu vešel do poštovního úřadu ve Volduchách. S kuklou a pistolí v ruce odnesl třicet tisíc korun.

Obrovské policejní manévry se odehrály v pátek 4. března dopoledne ve Volduchách. Místní poštu si vyhlédl zloděj. Se zbraní v ruce ohrožoval pracovnici, která mu ze strachu o svůj život, peníze vydala. Ke vší smůle pracovala na poště teprve třetí den. Lapka poté utíkal na Svojkovice, kde jej také na poli muži zákona po chvíli zadrželi.

Pachatel na místě činu tehdy ponechal tašku, ve které se dle jeho slov měla nacházet výbušnina. Z místa následně utekl. „Poté, co přijali policisté oznámení o loupežném přepadení, začali ihned intenzivně pátrat po pachateli," sdělila v březnu k případu mluvčí PČR Dagmar Jiroušková.

Do akce bylo zapojeno několik policejních hlídek, policisté pořádkové jednotky i kriminalisté. Na místo byl přivolán také pyrotechnik, který ohledal tašku s údajnou výbušninou a následně také vyloučil, že se jedná o nástražný výbušný systém. Přibližně půl hodiny po loupežném přepadení se podařilo policistům muže, který odpovídal popisu pachatele, zadržet na útěku v polích ve směru na Svojkovice.

Zadrženým byl devětapadesátiletý muž. Policisté zajistili také zbraň, kterou k loupežnému přepadení použil. U rokycanského soudu si vyslechl rozsudek. Švercl za vykradenou poštu dostal dva roky. Jako motiv přepadení uvedl špatnou finanční situaci.

Není to však poprvé, kdy si zloděj vyhlédl poštu ve Volduchách. V říjnu roku 2012 navštívil objekt maskovaný lupič. Na sobě měl tmavé svršky a obsluze začal vyhrožovat. V ruce přitom držel střelnou zbraň. Zaměstnankyně mu proto vydala několik tisíc a dotyčný z pošty bleskově zmizel. Tehdy se pachatele podařilo do měsíce zadržet. Úřednice skončila v péči lékařů, protože po přepadení utrpěla šok.