Zemětřesení by se nemělo dotknout měst, kde je jen jedna pobočka. Ale třeba v Pardubicích, kde je třináct budov s modrou trubkou na žlutém štítu, by jich po reorganizaci mělo zůstat devět. 

Otázka pro tento týden: Chyběla by vám pobočka České pošty, pokud by byla ve vašem městě zrušena? Hlasujte v ANKETĚ pod článkem

„Neznamená to, že všichni lidé ze zrušených poboček budou propuštěni. Řada z nich najde uplatnění na jiných poštách. Budeme to posuzovat podle pracovního výkonu, proklientského přístupu apod.,“ sdělil serveru Seznam Zprávy mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Poště nepomohlo opakované zdražování zásilek ani vedlejší prodej nesouvisející s listovními službami. „Pan ministr Rakušan dobře věděl, že od letoška budou pro podnikatele povinné datové schránky. Měl tedy předpokládat, že živnostníci už nebudou využívat poštovní služby. Nepřipravil ale nic,“ míní stínová ministryně vnitra za ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Český premiér Petr Fiala.
Proč politikům platy rostly a na důchody se sáhlo? Fiala: Jde o jiný mechanismus

Co všechno už zaznělo v unikátních debatách Deníku s premiérem Petrem Fialou? Články a videa najdete pohromadě ZDE

Lidé v menších městech jsou přitom na svoje pobočky zvyklí, když plní roli komunitních center. Chodí si tam například kupovat losy nebo popovídat. Mnoho starostů kritizuje, že se o Rakušanově plánu dověděli z médií a netuší, co jejich města čeká.

Výsledkem transformace, která vyjde na osm miliard korun, má být v roce 2025 státní podnik, který bude zajišťovat základní služby definované státem, a akciová společnost poskytující logistické a balíkové služby.

Na situaci České pošty se zeptáme premiéra Petra Fialy ve čtvrteční debatě.

V pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.