"Myslím si, že by bylo dobré, aby pan profesor zůstal v rámci státních struktur, aby neodcházel někde do privátu," řekl Babiš dnes ČT. Na otázku, zda Prymula nabídku přijal, premiér uvedl, že je to podle jeho názoru na dobré cestě. "V pondělí to nějak dořešíme," dodal.

Odchod z ministerstva

Prymula oznámil, že chce funkci náměstka pro zdravotní péči opustit na konci května. Odchod zvažoval už v březnu, k tomu, aby zůstal, ho přesvědčil Babiš po nástupu epidemie koronaviru. Vojtěch řekl České televizi (ČT), že si Prymulovo setrvání ve funkci nedokáže představit. Vadí mu jeho výroky v médiích a to, že s ním tyto věci neřeší osobně. Vojtěch nicméně bude rád, pokud Prymula jako epidemiolog a vakcinolog bude s ministerstvem spolupracovat v expertní pozici, řekl.

Zprava premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Odchod Prymuly? Ministr Vojtěch předpokládá, že k němu dojde na konci května

"Já s panem profesorem diskutuji o nějaké jeho další roli, v rámci jeho dalšího působení na úřadu vlády. Protože v tom zdravotnictví máme strašně moc projektů, které chci realizovat," řekl serveru Babiš. Mluví také o "velice dobré komunikaci" s Prymulou. Jeho odchod z ministerstva je podle premiéra "rozhodnutí ministra".

Prymula v úterý v televizi Nova potvrdil, že na odchodu z funkce ke konci května se domluvil s Babišem. Dosavadní rozhovory o jeho novém působení zatím nejsou uzavřeny, řekl. Připustil ale, že by mohlo jít o nějaké vládní angažmá. "Nechci předbíhat, dokud to nebylo dohodnuto," dodal.

Prymula dřív médiím řekl, že ministerstvo zavedlo povinné bezpečnostní prověrky pro náměstky kvůli obavám z jeho popularity. To ministr v úterý odmítl s tím, že bezpečnostní prověrku po všech svých náměstcích požaduje od loňského dubna. Jen Prymula ji zatím nezískal.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.
Bojí se mě kvůli popularitě. Prověrky jsou účelové, říká epidemiolog Prymula

Vojtěchův náměstek po vypuknutí epidemie v Česku řídil Ústřední krizový štáb. Od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu COVID-19, který má na starosti projekt chytré karantény, kapacity nemocnic, laboratoří či testování nakažených.

Vojtěch: Prymula kvůli svým výrokům nemůže být dál náměstkem

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) si nedokáže představit setrvání Romana Prymuly na postu náměstka pro zdravotní péči. Řekl to České televizi. Vadí mu jeho výroky do médií a že s ním tyto věci neřeší osobně. Prymula oznámil, že chce odejít z ministerstva na konci května. Odchod zvažoval už v březnu, aby zůstal ho předsvědčil premiér Andrej Babiš (ANO). S ní a ne s ministrem teď jedná o dalším angažmá.

Prymula médiím řekl, že se na ministerstvu bojí jeho popularity. To ministr v úterý odmítl s tím, že bezpečnostní prověrku po všech svých náměstcích požaduje od loňského dubna. Jen Prymula ji zatím nezískal. "Po těch výrocích, které jsem slyšel, kdy ani se mnou o tom nemluvil osobně, si jeho setrvání neumím úplně představit," řekl ministr ČT. Bude rád, pokud Prymula jako epidemiolog a vakcinolog bude dál s ministerstvem spolupracovat v expertní pozici.

Vojtěchův náměstek po vypuknutí epidemie v Česku řídil Ústřední krizový štáb, od konce března stojí v čele Centrálního řídícího týmu COVID-19, který má na starosti projekt chytré karantény, kapacity nemocnic, laboratoří či testování nakažených.

Epidemiolog Roman Prymula.
Otevření hranic s Rakouskem? Nevidím důvod, proč ne, uvedl Prymula

Rozhovory s Babišem podle Prymulových vyjádření v úterý večer o jeho novém působení zatím nejsou uzavřeny, nechtěl tedy říct, kam míří. Připustil ale, že by mohlo jít o nějaké vládní angažmá. "Nechci předbíhat, dokud to nebylo dohodnuto," řekl Prymula v televizi Nova.

Na místo náměstka pro zdravotní péči by ministerstvo muselo vypsat výběrové řízení podle služebního zákona. Prymula dříve řekl, že má dvě podmínky, za jejichž splnění na ministerstvu setrvá, ale neřekl jaké.