Ať už na studeno, což byla specialita trampů a kempařů, anebo v různých tepelných úpravách. Právě teď je vhodná doba si připomenout, co měli lidé běžně na talíři v roce 1989. Kromě lančmítu nám jako hitovky vyšly polévka s kapáním, všudypřítomný smažák a pro děti krupicová kaše.
Retro oběd zvládnete levou zadní, možná si jej budete chtít trochu vylepšit a nebudete se držet historických návodů, to je na vás. Jedno je ale jasné – tento návrat do socialismu vás bolet rozhodně nebude.
Zeleninová polévka s kapáním
Ingredience:
- 3 mrkve
- 2 petržele
- 50 g mraženého hrášku
- 2 lžíce másla
- celer
- kostka bujonu
- sůl, pepř, nové koření
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 vejce
- muškátový oříšek
Postup:
Mrkev, kousek celeru a petržel nakrájejte na kostičky a orestujte je na másle. Přidejte 700 ml vody, nové koření a kostku bujonu, případně pepř, na mírném plameni vařte nepřikryté. Mezitím si vyrobte kapání – jedno vejce vyklepněte a osolte, přistrouhejte muškátový oříšek, mouku a trošku vody, pak vymíchejte za pomoci vidličky řídké těsto. To potom „kapejte“ do horné polévky tak, aby po sražení vytvářelo větší hrudky. Polévku ochuťte a přidejte mražený hrášek. Už jen krátce povařte a můžete podávat.
Luncheon meat v těstíčku
Ingredience:
- 1 konzerva Luncheon meatu, 340 g
- 2 vejce
- 3 lžíce sádla
- 100 g hladké mouky
- 70 g tvrdého sýra
- sůl, hořčice
Postup:
Konzervu otevřete a její obsah položte na prkénko. Pak nakrájejte plátky zhruba centimetr silné. Shora každý plátek potřete hořčicí. Rozšlehejte vejce s moukou a strouhaným sýrem. V těstíčku pak obalujte kolečka lančmítu. Každou stranu v rozehřátém sádle opékejte zhruba čtyři minuty. Podávejte s bramborovou kaší.
Smažený sýr s tatarkou
Ingredience:
- 300 g sýra Eidam
- 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce strouhanky
- 50 ml slunečnicového oleje
- 750 g brambor
- sůl, kmín
- 4 lžičky másla
- 200 ml tatarské omáčky
Postup:
Mouku, strouhanku a dvě vejce vidličkou rozmíchejte a ve směsi obalte sýr, který jste nakrájeli na čtyři zhruba centimetr silné plátky. Osolte a pak z každé strany opečte na oleji dozlatova. Brambory oloupejte a dejte vařit do slané vody s trochou kmínu. Nechte změknout, pak je slijte. Sýr podávejte hned po usmažení, brambory omastěte máslem, tatarskou omáčku nechte pro každého strávníka v samostatné mističce.
Krupicová kaše s kakaem
Ingredience:
- 350 ml mléka
- 10 lžic krupice
- 75 g másla
- 4 lžíce kakaa
- sůl
Postup:
Do hrnce nalijte mléko, rozehřáté máslo a krupici. Vařte na slabém plameni zhruba deset minut, ale stále míchejte, aby se kaše nepřichytila ke dnu. Osolte malou špetkou soli. Obsah hrnce zhoustne a naběračkou jej pak můžete ještě horký rozdělit do talíř a posypat kakaem. Doprostřed položte lísteček másla, který se rozpustí.