Poměr nakažených koronavirem k počtu testovaných v pondělí klesl na 1,51 procenta, což je poloviční údaj proti nedělním třem procentům. Údaj je aktualizovaný, původně za neděli ukazoval 3,39 procenta. Laboratoře provedly v pondělí 4571 testů, což je více než v součtu za celý předchozí víkend. V pracovní dny minulého týdne denní počty testů překračovaly 5000 s výjimkou pátečních 4142.

Zleva (v pozadí) vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po schůzi vlády 4. května 2020 v Praze
Vláda schválila rozpočet se schodkem 500 miliard. Náhrady mezd budou pokračovat

Nákaza koronavirem se v Česku objevila 1. března. S touto nemocí způsobenou novým typem koronaviru dosud zemřelo 328 lidí, zatím poslední oběť je z neděle. Údaje se ale mohou zpětně měnit. Nejvíc lidí (97) s koronavirem zemřelo v Praze, naopak nejmíň obětí má Zlínský kraj se třemi mrtvými. Aktuálně se v republice s nemocí potýká 2362 lidí, většina má mírný průběh nemoci. S covidem-19 je momentálně v nemocnici 117 lidí, v těžkém stavu je 11 z nich.

V hlavním městě laboratoře zaznamenaly dosud 2220 nákaz, 1387 z nich se už vyléčilo. Na sto tisíc obyvatel v metropoli připadá přes 170 prokázaných případů, následuje Karlovarský kraj se zhruba 161 nakaženými na sto tisíc obyvatel. Nejméně zasažené jsou jižní Čechy, kde na sto tisíc obyvatel připadá zhruba 30 případů nákazy.

Lokální ohniska 

Podle epidemiologů už ale celková plošná statistika není úplně relevantní a za současné situace má smysl zaměřit se na lokální ohniska a rizikové profese. Největším ohniskem koronaviru v Česku zůstává důl Darkov v Karviné, kde bylo pozitivně testováno víc než 400 lidí - zaměstnanců a jejich blízkých.

Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Delší otevírací doba zahrádek i více lidí v divadle. Co vše se mění

V posledních dnech se nákaza prokázala také v domově pro seniory v Litovli na Olomoucku, kde se nakazilo nejméně 16 lidí z řad klientů i personálu.