V neděli činil denní přírůstek nakažených 61, v pondělí přibylo 69 případů, což byl nejvyšší nárůst za posledních pět dní. V úterý přírůstek klesl pod šedesát.

Poměr nakažených koronavirem k počtu testovaných v úterý činil 1,3 procenta. Tento ukazatel se v poslední době pohyboval kolem jednoho procenta, výjimkou byla uplynulá neděle, kdy poměr přesáhl tři procenta. Laboratoře provedly v úterý 4139 testů. V pracovní dny minulého týdne denní počty testů překračovaly s výjimkou pátku 5000, tento týden zatím tuto hranici nedosáhly. Zatím nejvíc testů bylo v Česku provedeno 5. května - 9382.

Tisíce lidí dorazily 1. března 2020 na Staroměstské náměstí v Praze na demonstraci na obranu demokratických institucí, kterou vyhlásil spolek Milion chvilek
Omezení akcí nad 500 lidí: Demonstrace dostaly výjimku, uvedl Vojtěch

Nákaza koronavirem se v Česku objevila 1. března. S touto nemocí způsobenou novým typem koronaviru dosud zemřelo 330 lidí, ve statistikách dnes přibylo jedno úmrtí za pondělí a jedno za úterý. Údaje se mohou ještě zpětně měnit. Nejvíc lidí (97) s koronavirem zemřelo v Praze, naopak nejmíň obětí má Zlínský kraj se třemi mrtvými. Aktuálně se v zemi s nemocí potýká 2376 lidí, většina má mírný průběh nemoci. S covidem-19 je momentálně hospitalizováno 113 lidí, v těžkém stavu je deset z nich.

Riziková lokální ohniska 

V hlavním městě laboratoře zaznamenaly dosud 2230 potvrzených případů covidu-19, 1401 lidí se z nemoci už vyléčilo. Na sto tisíc obyvatel v metropoli připadá přes 171 prokázaných případů, následuje Karlovarský kraj se zhruba 161 nakaženými na sto tisíc obyvatel. Nejméně zasažené jsou jižní Čechy, kde na sto tisíc obyvatel připadá téměř 30 případů nákazy.

Zleva (v pozadí) vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček, místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci po schůzi vlády 4. května 2020 v Praze
Vláda schválila rozpočet se schodkem 500 miliard. Náhrady mezd budou pokračovat

Podle epidemiologů už ale celková plošná statistika není úplně relevantní a za současné situace má smysl zaměřit se na lokální ohniska a rizikové profese. Největším ohniskem koronaviru v Česku zůstává důl Darkov v Karviné, kde bylo pozitivně testováno zhruba 450 lidí - zaměstnanců a jejich blízkých. Covid se objevil také v několika zdravotnických zařízení v tomto regionu. V posledních dnech se nákaza prokázala také v domově pro seniory v Litovli na Olomoucku.