Nemocných je nyní 4419 lidí. U většiny z nich má ovšem onemocnění mírný průběh. V nemocnici je s koronavirem 137 pacientů, ve vážném stavu je 12 z nich.

V neděli a v pondělí, kdy byl státní svátek, hygienici odhalili 75 a 51 nových případů, testů ale bylo nejméně za dva týdny. V neděli 1441, v pondělí 1323 testů. V úterý už počet testů opět vzrostl, bylo jich 3787.

Testování na koronavirus v OKD.
Vojtěch mírní paniku: Lokální ohniska mají hygienici pod kontrolou

Na Karvinsku, které je nyní nemocí nejvíce zasaženo, za uplynulý týden zaznamenali zhruba 177 nových případů na 100.000 obyvatel. Ještě v neděli to bylo 252 nově nemocných. Nákaza se zde rozšířila hlavně mezi pracovníky dolů černouhelné firmy OKD a v jejich rodinách.

Starostové z Karvinska považují situaci v okrese za velmi vážnou a vinu připisují vládě, ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. Chytrá karanténa podle nich nefunguje, lidé se pozdě dozvídají výsledky testů a hygienici nezvládají organizaci. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stát epidemiologickou situaci v Moravskoslezském kraji nepodcenil. Kritiku označil za politizaci tématu.

Mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová dnes ČTK sdělila, že kritika chytré karantény plyne z nepochopení systému. Pomalé informování lidí testovaných na covid-19 o výsledcích je podle resortu způsobené nedůsledným předáváním informací od laboratoří do centrálního systému infekčních onemocnění. Například laboratoř SPADIA LAB, která zpracovává vzorky pro několik moravskoslezských nemocnic, samoplátce i zájemce z řad podniků, kritiku důrazně odmítla. Podobně se vyjádřila i laboratoř AGELLAB.

Ve většině okresů v Česku se za poslední týden noví nemocní covidem-19 neobjevili. Případy přibývají vedle Karvinska na sousedním Frýdecko-Místecku, kde je zhruba 37 případů na 100 tisíc obyvatel. Provoz kvůli nákaze přerušila společnost DEVA. V Ostravě je to asi 27 případů a na Kutnohorsku 34 případů. Ohnisko nákazy se tam objevilo v Církvici, kde hygienici dosud zaznamenali 27 nakažených. Další ohnisko ve Větrném Jeníkově zvýšilo počet nových případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden na Jihlavsku na víc než 11. Ve městě pokračuje dohledávání kontaktů nakažených, mohou jich být desítky.

Testování na koronavirus v OKD.
Na Karvinsku stále přibývá nakažených. Vojtěch: Karanténa není na místě

Ve srovnání krajů bylo zatím nejvíc nemocných zaznamenáno v Moravskoslezském, kde dosud odhalili 3515 případů koronaviru. V Praze je to 2605 případů. Úmrtí s covidem-19 bylo nejvíc v Praze, s nemocí zde zemřelo 109 lidí. Ve Zlínském kraji jsou tři úmrtí, což je nejméně mezi kraji.