Tento příběh je dokladem, jak je někdy boj vedení měst s nezodpovědnými nájemníky obecních bytů složitý a zdlouhavý. Zbavit se neplatiče či třeba agresora tyranizujícího celý dům trvá měsíce, někdy i roky.

Když Smahová přišla koncem roku 2017 žádat vedení Měčína o byt, sehrála dokonalé divadlo. Se slzami v očích líčila, že nemá kde bydlet, a prosila o střechu nad hlavou. Představitelé městečka sice mají podmínku, že nový nájemník obecního bytu musí dopředu uhradit dva nájmy, tentokrát se ale nechali obměkčit sliby, že důchodkyně sice aktuálně peníze nemá, ale hned druhý den je přinese.

Ilustrační foto.
Není to váš pozemek? Tisícům nemovitostí chybí vlastník, mohou propadnout státu

Udělali výjimku, podepsali s ní smlouvu a nechali ji nastěhovat v dobré víře, že druhý den žena zaplatí zálohu a pak vše pojede v tradičních kolejích. „Od té doby jsme však od ní neviděli ani korunu, nikdy nám nezaplatila nejen nájemné, ale ani za teplo či vodu. Opakovaně jsem se s ní snažil domluvit, ale marně,“ popsal starosta Měčína Stanislav Skala.

Zatím podle něj nepomohlo, že Smahová dostala počátkem loňského roku za neoprávněné užívání bytu podmínku, ani to, že soud rozhodl v civilním řízení, že musí byt opustit. „Už jsme se ale dohodli s exekutorem, že ji vystěhují, tak už to snad vyjde,“ řekl Skala u hlavního líčení u soudu, kde se Smahová opět zpovídá z neoprávněného užívání bytu. Ona sama stanovisko sdělit nemohla, k jednáním zásadně nechodí.

Finanční poradci doporučují s případným předčasným splacením hypotéky neotálet.
Předčasné splacení hypotéky by se mohlo v budoucnu prodražit. Není dobré čekat

K výpovědím nájemníků sahají obce jen zřídka. Například hlavní město Praha, které vlastní aktuálně 7266 bytů, mezi lety 2018 až 2020 podalo 118 výpovědí z nájmu bytu. „Nejčastějším důvodem výpovědi bylo nehrazení nájemného, dále neoprávněný podnájem bytu a další porušování povinností nájemce,“ vysvětlil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Extrémním důvodem k výpovědi z nájmu byl podle něj výbuch varny drog a následné vyhoření bytu.

Výzva k vyklizení bytu 

Obdobné je to v Plzni, která má v současné době cca 2800 obecních bytů. Magistrát rozdal za uplynulé tři roky dvanáct výpovědí, další více než padesátce hříšníků neprodloužil nájemní smlouvy.

„Výpovědi nájmu bytů a stejně tak ukončení nájmu bytu uplynutím doby určité jsou zejména z důvodu hrubého porušení nájemní smlouvy nehrazením nájemného a služeb spojených s užíváním bytu. Menší část pak z porušování tzv. „dobrých mravů“. Malá část výpovědí a ukončení nájmu je pak z důvodu plánované revitalizace či demolice domu. Zde však zajišťujeme náhradní přiměřené byty,“ popsal vedoucí bytového odboru Magistrátu města Plzně Zdeněk Švarc.

Vysokoškolská kolej. Ilustrační snímek
Koleje jsou letos přeplněné. Kvůli pandemii univerzity zastavily opravy budov

Pokud nájemník po ukončení nájmu neopustí dobrovolně byt, postupují města i obce obdobně. Většinou je nejprve zasílána výzva k vyklizení bytu. Pokud ho k vystěhování nepřiměje, podává radnice žalobu na vyklizení bytu. „Po rozhodnutí soudu následuje vlastní exekuce. Je samozřejmostí, že se snažíme nejdříve bývalého nájemce přesvědčit, aby tak udělal dobrovolně, jinak mu hrozí další náklady na soudním vystěhování,“ vysvětlil Švarc.

Jenže od chvíle, kdy chce město nájemníka vystěhovat, do chvíle, kdy se tak stane, uplyne někdy dlouhá doba. „Vždy záleží na tom, jak dlouho trvá soudní řízení, zda nájemce využívá všech opravných prostředků a podobně,“ uvedl Hofman s tím, že vyklizení bytu trvá někdy i roky.