Doposud volný prodej nikotinových sáčků bez tabáku čeká revoluce. Brzy si je totiž už nebudou moci koupit děti a mladiství. Tedy nikdo do osmnáctých narozenin. Poslanecký návrh novely zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek v lednu schválili poslanci. Ve středu 15. února mu požehnali i senátoři.

Odborníci to vítají, protože sáčky sice oproti tabákovým výrobkům méně škodí plicím, lokálně ale narušují sliznici ústní dutiny a zažívacího ústrojí včetně sliznice jícnu a žaludku. Jedná se o malé bílé polštářky mající mnoho příchutí, třeba zeleného jablka, manga, jahod nebo černého rybízu. Lidé si je vkládají pod rty nebo je přežvykují.

Nikotinové sáčky. Ilustrační foto.
Chuť přebíjí strach ze závislosti. České děti si oblíbily nikotinové sáčky

Teenagerům, kteří je užívají, navíc pak snadněji zachutnají také cigarety či alkohol. „Regulace je na místě i vzhledem k faktu, že uživatelům nikotinových sáčků je nejčastěji od patnácti do čtyřiadvaceti let,“ řekl Deníku adiktolog a odborný garant bezplatné Národní linky pro odvykání Ladislav Dékány.

Zákaz prodeje nezletilým měl podle něj přijít už dávno. Sáčky, které lze v průměru sehnat asi za 120 korun, totiž často propagují jimi oblíbení influenceři. „Riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské. I přesto, že například u kuřáků, kteří chtějí přestat kouřit klasické cigarety, ale nechtějí se vzdát nikotinu, sáčky naopak slouží ke snížení rizik,“ vysvětlil Dékány.

Jak vypadají nikotinové sáčky?

Předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Martina Koziar Vašáková upozornila na šetření prováděná zdravotními sestrami při osvětových akcích ve školách. „Vyplývá z nich, že zkušenost s touto návykovou látkou má polovina dětí v pátých a šestých třídách,“ zmínila.

Dékány ale není naivní, aby si myslel, že regulací prodeje problém zmizí. „Podobně jako u klasických cigaret mají děti a mladiství různé možnosti, jak se k sáčkům dostat. Přesto je to jednoznačně krok, který tento přístup omezí,“ uvedl.

Jako po třech panácích

Pro poslankyni Martinu Ochodnickou (TOP 09), která návrh spolu s ostatními předložila, byl šok, když sílu nikotinového sáčku okusila. „Jako nekuřák jsem to vydržela tři minuty. Poté jsem měla pocit, jako bych vypila tři velké panáky, dejme tomu slivovice,“ řekla při projednávání návrhu. Za důležitou proto považuje i prevenci.

Senátoři, kteří byli „ochutnávkou“ sáčků také zděšeni, přislíbili, že se budou na osvětě podílet. „Jako člen školských rad zřizovatele z kraje Vysočina budu působit i na to, aby se v tomto duchu upravil jednací řád ve školách,“ uvedl kupříkladu Josef Klement (KDU-ČSL).

Kratom. Ilustrační foto
Regulace kratomu? Válek: Potřebuji zákon, objevují se stále nové návykové látky

Schválený návrh počítá i s tím, že nikotinové sáčky nebude (stejně jako cigarety) možné prodávat ve zdravotnických zařízeních, školách či automatech. Za porušení pravidel budou od Státní zemědělské a potravinářské inspekce moci jednotlivci vyfasovat pokutu až 150 tisíc a firmy až jeden milion korun.

Norma ještě čeká na podpis prezidenta. V účinnost vstoupí patnáct dnů od vyhlášení ve Sbírce zákonů. Tedy zřejmě ještě v první půli letošního roku. Od července bude platit i související vládní vyhláška regulující obsah nikotinových sáčků. „Ta mimo jiné z důvodu ochrany veřejného zdraví stanovuje maximální množství nikotinu v jedné dávce na 12 mg,“ přiblížila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Národní linka pro odvykání
Ve všední dny od 10 do 18 hodin může na bezplatnou linku 800 350 000 zřízenou Úřadem vlády ČR a provozovanou organizací AdiPoint volat každý, komu bylo patnáct let a chce poradit ohledně odvykání alkoholu, patologického hraní, drog, léků a sociálních sítí u sebe nebo blízkých.

Komunikovat lze i přes e-mail: poradte@chciodvykat.cz