Dalším díl pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” s evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se zaměříme na málo známý fakt, že část pomoci, kterou Česko poskytuje Ukrajině a ukrajinským běžencům v Česku pomáhá nejen nám, ale i dalším členským státům zvládat i Evropská unie.

„Evropská komise vyčlenila na dodávky zbraní ze členských zemí EU pro Ukrajinu 3,5 miliardy euro," uvádí vedoucí zastoupení Evropské komise v Česku Monika Ladmanová.

Premiér Petr Fiala při schůzce s americkým prezidentem Joe Bidenem prohlásil, že Česko dodalo Ukrajině zbraně za deset miliard korun. „Česko patří mezi největší dodavatele a dárce Ukrajině. Byli jsme první, kdo dali vrtulníky, tanky, obranná vozidla a další munici," prohlásil před Bidenem Fiala.

Jak však Deníku potvrdilo i české ministerstvo obrany, Evropská unie už část výdajů na tyto zbraně Česku proplatila, šlo o 6,5 miliónu euro (asi 160 miliónů korun). Další peníze za dodané zbraně Prahy z Bruselu očekává v příštích měsících a letech. V" současné chvíli je pro ČR navrženo k proplacení zhruba 80 miliónů euro," uvedla pro Deník Simona Cigánková z tiskového oddělení ministerstva obrany. To je tedy asi dvě miliardy korun, asi pětina nákladů na všechny zbraně, které Česku Ukrajině poskytlo.

Podcast Evropa pro Čechy
PODCAST: Česko si udělalo u Ukrajinců skvělé jméno, říká velvyslanec Matula

Praha očekává, že Brusel proplatí i další dodávky zbraní. „Je ale třeba upozornit na to, že tato částka není pevně stanovená. Je totiž odvislá od velice dynamického vývoje války na Ukrajině, s níž souvisí měnící se potřeby ukrajinských ozbrojených sil a následné dodávky materiálu od členských států EU. S další materiální podporou Ukrajině lze očekávat navyšování finanční podpory skrze EPF, a tedy i navýšení refundací pro ČR,” uvedla Cigánková.

Jak připomněla velvyslankyně Ladmanová Evropská unie také pomáhá poměrně vysokými částkami Česku i se zvládnutím uprchlické vlny z Ukrajiny. Evropská komise také umožnila, aby na tyto účely byly použity nespotřebované peníze z kohezních fondů, které by jinak Česko muselo vracet do unijního rozpočtu.

Ladmanová ale ocenila celkovou podstatnou roli Česka při pomoci Ukrajině. Připomněla v této souvislosti i vystoupení zvoleného prezidenta Petra Pavla a místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové na páteční debatě v Evropské domě, kterou osobně moderovala. A kterou mohli čtenáři Deníku.cz vidět i na webových stránkách Deníku, kde je ostatně stále k dispozici ke shlédnutí ze záznamu. O tom a o mnohé dalším je tento díl podcastu Evropy pro Čechy.

Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme už třetím rokem každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata.