Pan Zdeněk žije už několik let sám na chalupě, kterou postavil společně s manželkou ještě v době, kdy jejich jediný syn chodil do školy. Plánovali v ní strávit důchod. Byt nechali synovi a přestěhovali se dvacet kilometrů za město do osady, kde trvale žije dvacet starousedlíků. „Měli jsme tu vše, co jsme ve stáří chtěli. Klid, pohodu, les za domem, čistý vzduch a ve vedlejší vesnici i malý obchůdek se smíšeným zbožím a dokonce poštu,“ vypočítává Zdeněk.

Pak ale jeho manželka zemřela a Zdeněk zůstal na vše sám. „Zpočátku se to dalo zvládnout, ale i mně ubývaly síly a zjistil jsem, že třeba vaření je pro mě už moc náročné a radši jsem jedl rohlíky a různé polotovary. Nezvládal jsem stát u plotny a něco si kuchtit,“ vysvětluje.

Koronavirus v Česku - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Vláda přijala nová opatření proti koronaviru. Jaké změny přinesou?

Nebyl schopný si sám uvařit oběd či večeři, ani neměl nikoho, kdo by mu teplou stravu pravidelně zajistil nebo přinesl. „Věděl jsem, že je to problém, že tahle jídla nejsou pro mé tělo nic zdravého, ale co jsem měl dělat? Nechtěl jsem jít do žádného domova důchodců, syn se snachou zároveň nemohli jezdit tak často, aby mi pořád vařili.“

Pomoc pečovatelské služby

Při kontrole u praktického lékaře se dozvěděl, že by mu mohli poradit sociální pracovníci a jeho problém vyřešit. „Byl jsem vůči tomu trošku skeptický, ale na úřadě mi nějaká sociální pracovnice řekla, že v našem městě existují pečovatelské služby, které mi mohou pomoci s oblékáním, úklidem, a dokonce mi dovezou každý den oběd,“ vypráví Zdeněk. Byl tím nadšený.

S pomocí syna si objednal pravidelnou dovážku obědů na chalupu a každý týden si z jídelního lístku vybírá, co dobrého si dá příští týden. „Cítím se daleko lépe, když mám teď pravidelně teplé jídlo, a rozhodně jím i rozmanitější stravu,“ raduje se.

Ilustrační foto
Bolest a otékání kloubů. Nemocných artritidou přibývá, postihuje více ženy

V České republice existují terénní pečovatelské služby dojíždějící za důchodci či dalšími lidmi, kteří jejich služby potřebují. Tyto služby vznikly především pro ty, kteří ještě zvládají zůstat doma a nepotřebuji nepřetržitou péči v domově seniorů anebo zatím chtějí zůstat ve svém domově, tedy v místě, kde to znají. Jednou ze služeb je poskytnutí a zajištění stravy.

Obecní obědy

Řada měst nabízí rozvoz obědů přímo domů a tato služba patří mezi nejžádanější. Kdokoli si ji předplatí, může kolem oběda pravidelně očekávat dovoz jídla z některé školní, firemní či obecní jídelny.

Kolik to stojí?
To, kolik senioři zaplatí za oběd (včetně dovozu) se liší město od města, jedná se o částky od cca 55 až 100 korun. Na výběr bývá až ze tří jídel.

Kde získat informace?
Nejlepší možností je obrátit se na odbor sociálních věcí na místním úřadě. Sociální pracovníci často vykonávají depistážní činnost, kdy vyhledávají lidi, kteří jejich péči potřebují. Díky tomu se i dozví o službách, které mohou využít. Informace ale dostanou i u praktického lékaře.

Charitativní obědy

Neziskové organizace jako např. Charita ČR pomáhá těm, kteří to potřebují, a k tomu patří i dovoz obědů seniorům a handicapovaným. Od roku 2015 v Česku funguje také obecně prospěšná společnost Světýlko, která financuje obědy babičkám a dědečkům, kteří nemají natolik vysoké příjmy, aby si po zaplacení nájmu, léků a dalších nezbytností dopřáli aspoň jedné teplé jídlo denně. To vede k tomu, že řada seniorů trpí podvýživou a nekvalitní stravování se negativně podepisuje na jejich zdravotním stavu.

Mnoho zemí zavedlo kvůli koronaviru povinnou karanténu.
Koronavirus se podepsal na psychice Čechů. U lidí přibylo depresí a fobií

Kolik to stojí?
Stejně jako u obecních obědů si v případě Charity oběd hradí senior sám, dovoz platí Charita. Cena obědů se pohybuje okolo 60 Kč. V případě společnosti Světýlko to funguje jinak. Financují seniorům obědy po dobu šesti mě síců a buď si je mohou vyzvedávat ve školních jídelnách, nebo v domovech s pečovatelskou službou, případně společnost financuje i dovážkovou službu. O podporu mohou požádat starobní důchodci, jejichž finanční situace je velmi vážná.

Kde získat informace?
Zkuste centra pro seniory. Více i na: www.charita.cz a www.svetylko.info.

Komerční obědy

Nabídku obědů nabízí i soukromé firmy, které se na rozvoz obědů zaměřují. Jedná se o soukromé jídelny, klasické restaurace či vývařovny.

Kolik to stojí?
V těchto případech počítejte  s vyšší částkou, než je obvyklé u obecních či charitativních obědů. Cena se může pohybovat od 80 korun a více. Na druhou stranu si lidé mohou vybírat i z větší škály jídel, včetně dietních, bezmasých či veganských jídel.

Často kladené otázky

Nemůžu si vařit, lze objednat pouze obědy?
O zavedení dovozu obědů se žádá písemnou „Žádosti o poskytování pečovatelské služby“, která je k dispozici na internetových stránkách, nebo kontaktuje koordinátorku pečovatelské služby.

Jak rychle můžu očekávat zavedení služby dovozu obědů?
Službu se snaží pracovnice zavést do 2–5 dnů v případě kapacitních možností. V opačném případě je klient informován o zařazení do evidence žadatelů.

Jaký je výběr stravy, můžu mít i dietní jídlo?
V nabídce je výběr ze tří druhů jídel – racionální, diabetická a šetřící dieta.

Jak se hradí obědy?
Obědy se hradí zpětně podle skutečně odebrané nebo včas neodhlášené stravy v předchozím měsíci. Platba může probíhat hotovostně nebo převodem na účet, vždy na základě vyúčtování a předložení písemné stvrzenky.

V jakých nádobách je strava dopravována?
Každému uživateli jsou před samotným dovozem oběda poskytnuty dvě sady jídlonosičů (termoobal + 3 misky). Ty slouží k přepravě jídla a také k dodržování hygienických norem při jeho rozvozu. Obědy nelze dovážet ke klientům v jejich vlastních nádobách.