Varování před tím, že je nedostatek vláhy v Česku kritický a že to může být ještě horší, která se v posledních letech ozývají z úst vědců a v médiích, mají dopad i na realitní trh.

Závislost na studni

Alespoň podle ankety Deníku provedené mezi českými realitními kancelářemi. Lidé si totiž daleko častěji při koupi domu, chaty či chalupy zjišťují nejenom to, zda do ní vede vodovod, ale i jaká je celkově situace ohledně vody v okolí nového obydlí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec
Další peníze na boj se suchem? Brabec chce jednat o navýšení rozpočtu resortu

„Například na Dobříšsku je mnoho vesnic, kde jsou obyvatelé závislí na studni. Proto je při prodeji objektu zdroj vody velké téma,“ říká Tomáš Hejda, mluvčí RE/MAX. Takových lokalit je podle něj v Česku samozřejmě více.

„Sucho pak ovlivňuje poptávku po rodinných domech a rekreačních nemovitostech tam, kde není vodovod. Pak je přítomnost studny, ale pozor – dnes už se musí jednat o vrt hloubkový, nikoliv o starou studnu o pár metrech, velmi žádaná,“ potvrzuje i Jan Martina ze společnosti M&M Reality. „To samé platí o možnosti hloubkový vrt vybudovat, což může být v některých obcích problém,“ dodává.

„Kupující zajímá nejen to, jak je to s připojením na obecní vodovod, ale zda má nemovitost i vlastní zdroj vody, například ze studny či potoka,“ říká Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

Problémy s povolením

Kupující se ptají i na to, zda je případná studna povolená, neboť je kvůli suchu čím dál obtížnější získat na ni povolení. „Pokud tam studna není, zajímá je, jak je to s podzemní vodou, kdyby si chtěli zažádat o vrt,“ dodává Zuzák.

Sucho v ČR - Ilustrační foto.
Voda z kohoutků teče, proto sucho podceňujeme, říká expert

Obavy lidí z nedostatku vody nejdou neodůvodněné. Může totiž značně zkomplikovat život. „V noci vyperu jednu pračku nebo se vykoupeme. Musíme přemýšlet, jak vodu použijeme. Do rána nateče, takže spláchneme wc a opláchneme se,“ svěřili se před časem Deníku obyvatelé jedné z obcí na Olomoucku. A jak si ověřit, že nedopadnete stejně? „Místním šetřením za pomocí studnařů, testováním kvality vody přes hygienické stanice, nastudováním stanov obce ohledně hloubkových vrtů a tak dále,“ říká Jan Martina.