Ministryně financí Alena Schillerová na dnešní tiskové konferenci řekla, že vláda schválila podporu pro „malá eseročka“. Společnosti do dvou společníků dosáhnou na podporu 500 korun za den. Podle ministryně financí má příspěvek podpořit hlavně rodinné firmy. Podpora bude zpětně vyplacena od 12. března, kdy vláda začala přijímat mimořádná opatření proti koronaviru.

Vláda v pondělí také rozhodla o odložení EET do konce roku. V úterý by se pak návrhem podle nedělního vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) měla zabývat Poslanecká sněmovna ve stavu legislativní nouze.

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová.
Ošetřovné pro OSVČ se zvýší. Malé firmy dostanou příspěvek, schválila vláda

„Když jsme stanovovali původní termín odkladu na tři měsíce po konci nouzového stavu, nevěděli jsme ještě, jaké přesně budou dopady pandemie. Dneska jsme o mnoho poučenější, proto jsem dnes navrhla, aby se EET odložilo do konce roku 2020, nejen pro třetí a čtvrtou vlnu, ale i pro první a druhou,“ prohlásila ministryně Schillerová.

Odložení nájemného

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček na tiskové konferenci po jednání vlády informoval o odložení nájemného. Vláda na odklad nájemného vyčlení čtyři miliardy korun. Stát také přispěje podnikatelům zasažných krizí 50 procent na nájem, pětinu zaplatí nájemce a 30 procent majitel. Havlíček prý do týdne připraví program. Podpora platby nájemného by podle Havlíčka měla být platná i pro podnikatele, kteří během nouzového stavu fungovali v částečném provozu, např. s výdejním okénkem či na eshopu.

 

Zmínil i problematiku letecké dopravy. „Momentálně je v provozu pouze letiště v Ruzyni. V nejbližších dnech předpokládáme, že po dohodě s ministerstvem vnitra zprovozníme i letiště v Brně, Ostravě a Karlových Varech,“ řekl dále Havlíček.

Výjimka nošení roušek u dětí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci uvedl, že se vláda dohodla na výjimce ohledně nošení roušek dětí, které od příštího týdne začnou navštěvovat školy. „Pokud budou žáci ve třídě, není nutné, aby měli na sobě roušky. V dalších společných prostorách například na chodbách a v kolektivech roušky budou muset nosit,“ řekl ministr Vojtěch.

Další výjimkou v nošení roušek budou mít lidé, kteří si chtějí udělat portrétovou fotografii. Jedná se o situace např. fotografie na průkaz, či při pořizování fotografie novomanželů.

Vláda podle ministra Vojtěcha rovněž zrušila pracovní povinnost pro studenty lékařských škol a fakult od 11. května, týká se to i oborů sociální péče.  Studenti podle něj mohou v zařízeních, kde dosud působili, zůstat dobrovolně či na základě pracovních dohod.

EET. Ilustrační foto.
Vláda schválila odložení EET do konce roku. Sněmovna to projedná v úterý

"Vláda zrušila pracovní povinnost pro studenty lékařských fakult a zdravotnických škol s účinností od 11. května," uvedl Vojtěch. Opatření podle něj navazuje na to, že kabinet rozvolňuje svá omezení v případě různých typů škol. Zrušení dosavadního opatření se podle ministra týká i studentů sociálních oborů.

Pracovní povinnost uložila vláda studentům v polovině března. Doprovázel ji mimo jiné zákaz, aby pracovníci ve zdravotnictví čerpali dovolenou. O zrušení zákazu dovolené rozhodl kabinet 9. dubna. V případě studentů tehdy povinnost ponechal a dal k dispozici hejtmanům seznam studentů, aby měly regiony o studentech lepší přehled a mohly je umisťovat tam, kde jsou potřeba. Do té doby se studenty zabývaly centrální orgány a ministerstvo.

Pracovní povinnost se podle opatření týká mimo jiné studentů pátého a šestého ročníku prezenčního studia všeobecného lékařství a posledních ročníků denní nebo prezenční formy studijních programů, které připravují na profesi všeobecné sestry, dětské sestry, zdravotnického záchranáře, asistenta ochrany a podpory veřejného zdraví a praktické sestry. "Od 11. května je zrušena a týká se to i sociálních služeb," uvedl dnes Vojtěch.

Ochrana vnitřních hranic do 13. června

Vláda na návrh ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) prodloužila v souvislosti s epidemií koronaviru nového typu ochranu vnitřních hranic do 13. června. Od 11. května začnou současně pro všechny fungovat hraniční přechody, které zatím slouží pouze pendlerům a kamionům, informovalo dnes ministerstvo vnitra. Rovněž se za týden zpřístupní vybrané přechody pro železniční dopravu.

 "Od pondělí 11. května bude možné na místech, která dnes v čase od 5:00 do 23:00 fungují pouze pro pendlery a nákladní silniční dopravu, překračovat hranice všem kategoriím cestujících. Ve stejném režimu budou zpřístupněna další tři místa pro překračování hranice s Německem: Dolní Poustevna, Hřensko a Kraslice," uvedlo ministerstvo.

Od 11. května bude uvolněna mezinárodní doprava pro cestující

Mezinárodní železniční a autobusová doprava bude moci znovu začít fungovat od 11. května. Uvolnění vládního opatření, které od 14. března cesty dopravců do zahraničí kvůli pandemii koronaviru zakazovalo, dnes schválila vláda. Potvrdil to ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Obnovení mezinárodních linek bude podle dopravců záviset na podmínkách cest do zahraničí, například Slovensko a Polsko totiž stále omezují vstup cizinců do země. Bude také záležet na zájmu cestujících.

Ředitel Základní školy a mateřské školy Ludgeřovice Karel Moric ukazuje 23. dubna 2020 třídu připravenou na návrat dětí z prvního stupně. Díky daru Sdružení rodičů, přátel a dětí školy ji mohla škola vybavit novými jednolavicemi a židlemi.
Škola v době koronaviru? Žáci budou muset mít dvě roušky na den

"Uvolňujeme restrikce i v dopravě. Navrhnu vládě od 11. května zrušit zákaz provozování mezinárodní drážní a autobusové dopravy. Pro překročení hranice tak bude možné využívat také autobusy nebo vlaky, které dopravci vypraví," napsal dnes odpoledne Havlíček na twitter. Později ČTK v SMS zprávě potvrdil, že vláda návrh schválila.

Nyní platí zákaz mezinárodní dopravy pro všechny dopravce v mezinárodní silniční, železniční i vodní dopravě. Vztahuje se na přepravu cestujících, nákladní doprava může do zahraničí i teď.