Sportovní redaktor Deníku Jiří FišaraZdroj: DENÍK/Jiří KopáčV osm ráno se rozezněl místní rozhlas. Promluvil starosta města Viktor Kohout. Bylo to hodně nezvyklé, slyšet jeho hlas místo obvyklého ženského. Nejdřív přečetl opatření, pak obyvatele povzbudil.

Žádná šílená panika nevypukla. Aspoň pokud se dá soudit podle pohledů z oken bytu na panelákovém sídlišti a zpráv od známých. Snažíme se dodržovat opatření, jak jen to jde, a pokud to nebude nezbytně nutné, ven chodit nebudeme.

Někteří na nákup vyrazit museli. „Byl jsem ráno. Žádná dramata. Všechno probíhalo v pohodě. Jen je dobré používat cokoliv na obličej,“ napsalo mi několik kamarádů. Neuvěřitelné, že přesně před týdnem jsme jako pokaždé úplně normálně byli hrát fotbal. Zdá se to jako věčnost.

V době karantény dodržujte hygienické i morální pravidla.
Jak správně nakupovat v době karantény: dodržujte desatero zásad

Ještě k těm rouškám. Lidé se je přestávají bát nosit a zahalených pomalu přibývá. Lidé je šijí doma, na sociálních sítích sdílí návody. Doporučený respirátor FFP3 doma nikdo nevyrobí, ale lepší něco než nic.

Pár mladých lidí se dalo dohromady a rozváželo dopoledne ochranné pomůcky po supermarketech, během odpoledne mají předat další. Prodavačky za kasou mají respirátory. Konečně!

Nervozita na každém kroku

Sám jsem byl nakupovat o víkendu a lidí s rouškami bylo minimum. Nervozita už byla patrná na všech. Šeptanda, ke které si každý ještě něco přidal, jela na plné pecky. V drtivé většině se ale k sobě lidé chovali velmi ohleduplně. Možná bych řekl, že až překvapivě.

Horší je to na facebooku. Na městské skupině se neustále šíří zloba na ty, kteří po návratu ze zahraničí nedodrželi karanténu a kvůli nimž může prý momentálně v uzavřené oblasti potenciálně nakažených lidí tisíc. Zveřejnit jejich jména, proběhl by nejspíš lynč. I tyto částečně pochopitelné vášně se ale vcelku daří tlumit.

Co znamená karanténa?
PŘEHLEDNĚ: Češi sevření v karanténě. Podívejte se, co to pro vás znamená

Co zbývá ostatním? Humor. Amatérští sociologové bádají, jestli se vlivem karantény zvedne víc porodnost, nebo rozvodovost. V Litovli se prý kromě roušek zvedla i poptávka po špuntech do uší, zejména u ženatých.

Nic ale netrvá věčně. Vydržíme to. Sílu všem.