Sportovní redaktor Deníku Jiří FišaraZdroj: DENÍK/Jiří KopáčTématem posledních hodin byla zprvu pozitivně vyhlížející zpráva, že v uzavřené oblasti nepřibyl jediný nový nakažený zpropadeným koronavirem. Super? Jen na chvilku. Chybělo to zásadní. Kolik lidí bylo otestováno. Fantazie v této podivné době za závorami jede na plné obrátky. Není nijak složité vybájit i ty nejhorší scénáře.

Proběhlo to hlavou asi všem: „Nula dobrá, ale ne, když je nula testů.“ Prvotní informace navíc mluvily jen o patnácti testech v celém Olomouckém kraji. „Odepsali nás? Protože se to už nedá zastavit?“ NE! Ve středu kolem poledne hejtman uklidňoval, že jen v naší zóně bylo testů 36. Minimálně jednu v úterý otestovanou rodinu znám osobně. Jasně, není to úplně moc. Ale další testy probíhaly už během středečního dopoledne, v Uničově jezdila odběrová sanitka. Letí sem i rychlotesty z Číny. Kraj ve spolupráci s armádou připravuje zřízení mobilního odběrového místa. Nevypadá to, že by nás házeli přes palubu.

Život v uzavřeném městě, den druhý: Bez zubaře, ale s čerstvým masem

Co se nemění, je rozšiřování roušek. Šikovné švadleny dál šijí (Díky!), dobrovolníci rozvážejí (Díky!), první větší dodávka od kraje putovala okamžitě ke všem v první linii, do domovů důchodců, lékáren, obchodů. Co je ale nejdůležitější, že i běžní lidé roušky, šátky, šály či roláky opravdu začínají nosit. Podle toho, jaké mám zprávy, už ve středu ráno nakupovali lidé téměř výhradně s ochranou obličeje. Ještě předtím, než přišlo nařízení od města i od vlády (Díky všem!).

Kdo si zaslouží další speciální poděkování, a chtěl bych je speciálně zmínit, jsou prodavačky, a vůbec všichni zaměstnanci v supermarketech. Potkávají denně spousty lidí, stejně tam ale jsou. Bez nich by obchody mohly zavřít a my všichni byli nahraní. Chraňme si je a jejich zdraví. Zakrýt si obličej je to nejmenší. Už jsem zaznamenal nápad, že až to všechno skončí, zasloužily by si více než poděkovat. Prý vznikne sbírka, na masáže, wellnessy, kosmetiku a kdo ví, co ještě. Já se určitě přidám. Skvělý nápad.

Život v uzavřeném městě, den první: Nejprve hlas starosty, pak karanténa

Další úžasná věc se objevila v Července. Před obchodem vznikl „rouškovník“. Věšák, kam může pověsit roušky každý, kdo jich má dostatek a přebývají mu, a naopak ten, kdo je k dispozici nemá a neumí je vyrobit, si je může vzít. Je lepší důkaz, že si poradíme? Společně to zvládneme. Nic netrvá věčně.