Šestiletý Haider byl ve studni, jež se nachází ve vesnici Shokak v jihoafgánské provincii Zábul, uvězněn od úterý. Původně přitom uvízl na dně v hloubce 25 metrů, kde se ale mohl alespoň částečně pohybovat. 

Již tak zoufalou situaci dítěte ještě zhoršily prvotní pokusy o jeho záchranu. Část přihlížejících se jej totiž pokusila vytáhnout na laně, Haider však uvízl přibližně v hloubce deseti metrů, kde byl průměr studny příliš úzký. V této hloubce pak chlapec visel dalších 30 hodin a to v pozici, která záchranářům znemožnila, aby mu alespoň doručili vodu či jídlo. 

Záchrana pětiletého chlapce v Maroku. Dítě při hře spadlo do 32 metrů hluboké studny.
Záchrana přišla příliš pozdě. Marocký chlapec uvězněný ve studni zemřel

„Jsi v pořádku, můj synu?“ táže se chlapce jeho otec na videu, které se později objevilo na sociálních sítích. „Neplač a mluv se mnou, pracujeme na tom, abychom tě dostali ven,“ dodává. „Dobře, budu dál mluvit,“ odpovídá Haider. 

Jak ale upozornil zpravodajský server BBC, veškerá komunikace z chlapcovy strany ustala přibližně 24 hodin předtím, než se jej v pátek odpoledne místního času podařilo ze studny vytáhnout.

Ještě chvíli dýchal

Záchranný tým musel do země vykopat další šachtu, aby se k dítěti dostal. „Ještě několik minut po dokončení operace dýchal a lékaři mu podali kyslík. Když ho však přenášeli do vrtulníku, který jej měl dopravit do nemocnice v Kábulu, chlapec zemřel,“ uvedl pro agenturu AFP mluvčí zábulské policie. 

Indická svatba. Ilustrační foto
Tragédie na svatbě v Indii. Nejméně třináct lidí zemřelo po pádu do studny

„S velkým zármutkem oznamujeme, že mladý Haider nás navždy opustil,“ napsal na twitteru pracovník afghánského ministerstva vnitra Anas Haqqani. 

Incident nechal vzpomenout na tragický příběh pětiletého Rajána, který spadl do studny nedaleko marockého města Šafšawán. Chlapec zůstal v hloubce 32 metrů uvězněn pět dnů, záchrannou operaci, kterou sledoval celý svět, totiž komplikoval úzký průměr studny i obavy ze sesuvy půdy. Když se k němu záchranáři v sobotu 5. února konečně dostali, bylo již pozdě.