Proto by nikoho nemělo překvapit, že jednou z věcí, kterých se brexit ve své předpokládané podobě dotkne nejvíce, jsou i práva Čechů, kteří se rozhodnou v budoucnu žít ve Spojeném království. „Až odejdeme z EU, budeme mít novou příležitost spravedlivě zajistit, aby všichni, kteří sem přijdou, měli stejné podmínky. Náš imigrační systém zrovnoprávníme,“ uvádí britský premiér Boris Johnson.

Jeho předchůdkyně Theresa Mayová to před časem řekla ještě lapidárněji, když uvedla, že v novém imigračním systému bude mít kvalifikovaný indický programátor přednost před nekvalifikovaným Polákem nebo jiným Evropanem.

Brexit. Ilustrační snímek
Do brexitu zbývá 9 dní: Mění vše, ale zatím vlastně nic

8 DNÍ DO BREXITU

„Velká většina“ imigrantů si podle agentury Reuters bude muset, bez ohledu na svůj původ, nejprve zajistit nabídku zaměstnání v Británii, než do země vstoupí. Výjimku tvoří vybraní vědci a další profese, které britská vláda určí. Zavede takzvaný „bodový systém“, podobný tomu, jaký vůči svým imigrantům uplatňuje Austrálie.

Výrazně přitvrdit mají i sociální podmínky. Podle na konci loňského roku zveřejněných představ konzervativců budou sociální dávky pro občany EU ve většině případů přístupné až po pěti letech pobytu ve Spojeném království místo současných tří měsíců.

Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek
Evropská unie by se bez angličtiny domlouvala španělsky

Británie podle Reuters rovněž skončí s dosavadní praxí, kdy do zahraničí posílala přídavky na děti žijící za hranicemi Británie. Pro cizince se mají výrazně zvednout zdravotní odvody. Znovu dodejme, vše nejdříve od 1. 1. 2021. Pokud se Británie nedohodne s EU na jiných pravidlech, což je možné.

Status usedlíka

Pro ty Čechy, kteří už dnes v Británii žijí nebo se tam před koncem roku 2021 rozhodnou žít, se však nic nemění. Londýn jim zaručuje všechna dosavadní práva. Jediné, co musí udělat, je zažádat o „status usedlíka“. Podle českého ministerstva zahraničí žije dnes v Británii asi 100 000 českých občanů, z nichž několik desítek tisíc jsou čeští Romové.