"Jedná se o jedno z největších zamoření pláží v Izraeli, jaké jsem kdy viděl," konstatoval šéf Izraelského úřadu na ochranu přírody a parků Šaul Goldstein. Rozsah katastrofy šokoval i izraelského prezidenta Reuvena Rivlina. "Je třeba urgentně vypracovat národní plán, než budeme čelit bezprecedentní ekologické katastrofě," varoval. 

Kus letadla po dopadu do rezidenční čtvrti
Boeing-777 měl technické problémy. Kus motoru spadl do rezidenční čtvrti Denveru

Podle deníku Times of Israel unikly do moře desítky tun materiálu. Ropná skvrna byla poprvé objevena před týdnem asi padesát kilometrů od pobřeží, příčiny a zdroj úniku však zatím nejsou známé. Izraelské úřady tak nyní testují vzorky z deseti podezřelých lodí.

Jak upozornila izraelská ministryně životního prostředí Gila Gamlielová, zamořeno je v současnosti asi 160 kilometrů pobřeží a přibližně 500 metrů od něj se nachází několik dalších ropných skvrn, které se blíží k Haifskému zálivu.

Úhyn mořských živočichů 

Izraelský úřad na ochranu přírody a parků vyzval obyvatele šestnácti obcí a měst, jež se nacházejí v zamořené oblasti, aby se vyhýbali plážím. Hospitalizováno přesto již muselo být několik osob – jednalo se totiž o dobrovolníky, kteří se během záchranné operace nadýchali toxických výparů.

Likvidace chovu napadeného ptačí chřipkou - Ilustrační foto
Rusové hlásí první přenos viru ptačí chřipky na člověka. Nakazilo se sedm lidí

Ropa také způsobila úhyn mnoha mořských živočichů, například ryb či želv. Se zamořením však zřejmě nesouvisel úhyn sedmnáctimetrového plejtváka myšoka, kterého ve čtvrtek objevili na pláži v přírodní rezervaci Nicanim u Aškelonu. Jelikož se jeho ostatky nacházely v pokročilém stádiu rozkladu, zvíře nejspíš uhynulo ještě před únikem ropy.