Venkovní prostory gastronomických podniků jsou opět v provozu ode dneška. Kvůli pandemii koronaviru na ně mají přístup jen lidé, kteří mají negativní test na covid-19, podstoupili očkování nebo v posledních 90 dnech tuto nemoc prodělali.

O dalším uvolnění Havlíček vede debatu s hlavní hygieničkou a ministerstvem zdravotnictví. Podle něj by se interiéry restaurací mohly otevřít v prvním červnovém týdnu, nejpozději ve druhém. "Zatím je v plánu v té první vlně v rámci restaurací 50 procent kapacity restaurace a samozřejmě všechna opatření hygienického charakteru," uvedl ministr.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.
PŘEHLEDNĚ: Za pivo bez testu pokuta až deset tisíc korun. Co se od pondělí mění

Znamená to například, že stoly by měly být od sebe vzdáleny alespoň 1,5 metru. "Určitě budou nutné testy, určitě bude nutné očkování a v zásadě zase podobný režim, jako je dneska na zahrádkách," dodal Havlíček, který dnes přijel do Berouna promluvit si s několika provozovateli restaurací a podívat se na otevřené zahrádky.