„Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí není to, co se děje v Číně, ale to, co se děje v jiných zemích,“ prohlásil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Podle něj je zde odůvodněná obava, že by se koronavirus mohl rozšířit do zemí, které nedisponují vyspělým zdravotnictvím. Jde prý o „bezprecedentní případ“, na který musí být použita „bezprecedentní reakce.“

Vládní pracovníci měří teplotu cestujícím na vlakovém nádraží v čínském městě Fu-jang na snímku z 29. ledna 2020
Koronavirus drtí Čínu, mrtvých přibývá. Rusko kvůli epidemii uzavřelo hranici

Podle WHO se mimo Čínu koronavirus objevil u 98 dalších případů, žádný z nich však nekončil smrtí. Šéf WHO rovněž ocenil Číňany a jejich "mimořádná opatření," která byla přijata s cílem zabránit šíření nákazy.  

WHO také vyzvala k podpoře zemí se slabšími zdravotními systémy. Státy by měly svá opatření podle něj přijímat na základě důkazů a být při jejich uplatňování konzistentní. "Jediný způsob, jak tuto epidemii porazit, je spolupráce všech zemí v duchu solidarity," řekl. Podle světové organizace je třeba také urychlit vývoj vakcín, léků i diagnostiky a bojovat proti šíření fám i dezinformací.

Také řada světových zemí, včetně České republiky, zpřísnila opatření, aby zabránila dalšímu šíření koronaviru. Česko pozastavilo přímé lety z Číny do Česka i vydávání víz pro čínské občany a nepřijímá v Číně ani nové žádosti o víza.

„Za současné situace, kdy se nákaza rozšířila do všech provincií Číny, potvrzené případy hlásí už tři evropské státy, aerolinky samy ruší své lety a WHO vyhlásila stav nouze, považuji dočasný zákaz přímých letů z Číny do ČR jako legitimní. V pondělí o tom bude rozhodovat vláda. Stále však platí, že to je pouze dílčí řešení a je nezbytné, aby EU zaujala společný postoj a pro tuto chvíli omezila přístup čínských občanů do Schengenského prostoru,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Omezení cestovního ruchu WHO nenavrhuje

Ve své historii jej agentura vyhlásila jen pětkrát, naposledy loni v červenci kvůli epidemii eboly v Kongu. Podle Reuters o takovém opatření rozhoduje organizace obezřetně, protože může znamenat značné omezení pro země, kde se nemoc vyskytuje, v podobě dopravních nebo obchodních restrikcí s následným dopadem na ekonomiku.

Loď Costa Smeralda
Z lodi u Itálie nesmělo sedm tisíc cestujících. Kvůli podezření na koronavirus

Vyrovnala se SARS

Epidemie koronaviru rozsahem vyrovnala tu způsobenou virem SARS. S odvoláním na úřady o tom dnes informovala agentura DPA. Virem SARS (v překladu Těžký akutní respirační syndrom) se v letech 2002 a 2003 nakazilo 8096 osob. Koronavirus není podle expertů tak smrtící jako SARS, kterému celosvětově podlehlo 774 lidí.

Kromě Číny, z jejíhož jedenáctimilionového města Wu-chan v provincii Chu-pej se začal virus šířit koncem loňského roku, byla infekce zaznamenána u asi stovky lidí ve dvacítce zemí světa. První případy nákazy oznámila dnes druhá nejlidnatější země světa Indie a také Filipíny.

Zdravotníci v ochranných oblecích transportují pacienta do nemocnice ve městě Wu-chan
Virus se ve Wu-chanu šířil již dříve, tvrdí vědec. Byl zaměňován za zápal plic

V České republice zatím virus potvrzen nebyl. Oběti koronaviru 2019-nCoV, který vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic, jsou zatím jen v Číně a převážně jsou to starší či už dříve jinak oslabené osoby.

Z Wu-chanu už první země evakuovaly své občany. Asi 400 lidí přepravilo dvěma letadly zpátky do vlasti Japonsko, přičemž tři z nich byli po návratu pozitivně testováni na nový typ koronaviru. Do USA mezitím přiletěla první skupina Američanů z Wu-chanu.

O evakuaci má zájem také pět Čechů, o možnosti jejich přepravy jedná česká diplomacie s Francií a Británií. Vyloučena není ani spolupráce s Německem, uvedl dnes ministr zahraničí Tomáš Petříček. Paříž i Londýn plánují vyslání svých letadel do Číny v sobotu, záleží to ale na povolení čínských úřadů. Premiér Andrej Babiš zmínil i možnost vyslat do Číny český vládní speciál.