Online reportáž

V neděli odpoledne bylo registrovaných případů 902, dnes ráno už o 210 více. Nejrozšířenější je koronavirus Sars-CoV-2 nadále v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku, kde bylo hlášeno 484 případů. V Bavorsku jich zatím úřady zaznamenaly 256, v Bádensku-Württembersku 199, v Berlíně 40 a ve všech ostatních spolkových zemích méně.

I nadále Institut Roberta Kocha, který spadá pod ministerstvo zdravotnictví, hodnotí riziko pro obyvatelstvo jako mírné. Spolková republika je zřejmě jedinou zemí, kde se nový koronavirus do této míry rozšířil, a přesto na nemoc COVID-19, kterou způsobuje, zatím nikdo nezemřel. Jediný Němec, který nemoci COVID-19 podlehl, zemřel v Egyptě.

Policisté s hasiči namátkově kontrolují auta na hraničním přechodu z rakouského Drasenhofenu do Mikulova.
Obrana proti koronaviru: české hranice obsadila policie. Cestujícím měří teplotu

Rakousko potvrdilo, že počet nakažených už překonal stovku a k dnešním 8:00 SEČ dosáhl 112. Nejvíce infikovaných je hlášeno ze spolkové země Dolní Rakousy, která má 36 případů. Ve Vídni je 33 nakažených, ve Štýrsku deset, v Tyrolsku a Horních Rakousech po devíti. Salcbursko má osm nakažených, Burgenland čtyři a Vorarlbersko dva. Korutany dosud nahlásily jednoho člověka infikovaného virem Sars-CoV-2.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz v neděli nevyloučil přijetí rozsáhlejších opatření proti koronaviru. "Musíme zabránit rychlému rozšíření koronaviru současně s chřipkovou vlnou," upozornil Kurz. V úvahu podle něj připadá zavření škol, školek a univerzit. "Ve správný okamžik, při správném dávkování," poznamenal k možným opatřením.

Jižní Korea ohlásila 69 nových případů

Jižní Korea ohlásila 69 nových případů nákazy koronavirem od nedělního večera. Celkový počet případů nákazy tím stoupl na 7382. Podle agentury Reuters to dnes dopoledne místního času (po půlnoci SEČ) oznámilo jihokorejské Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí. Přírůstek nových případů je nižší než o den dříve, kdy úřady oznámily 93 nových případů.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Do nemocnic nesmějí návštěvy. Na hranicích začaly kvůli koronaviru kontroly

Aktuální bilance nakažených přichází den poté, co někteří jihokorejští vládní činitelé vyjadřovali opatrné naděje, že se úřadům daří šíření nákazy v zemi zpomalovat. Reagovali především na skutečnost, že tempo růstů nových případů bylo nejnižší za posledních deset dní.

Na nemoc COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje, zemřelo v Jižní Koreji 51 lidí. Kolem 60 procent potvrzených případů souvisela s kontroverzním náboženským hnutím Sinčchondži, mezi jehož členy ve městě Tegu se infekce šíří. Korea a Itálie jsou po Číně země nejvíce postižené nákazou.

Čína hlásí 40 nově nakažených 

Co je koronavirus?Zdroj: Deník

Čína dnes ohlásila v pevninské části, tedy bez autonomního Hongkongu a Macaa, 40 nově potvrzených případů nákazy novým koronavirem během neděle, oproti 44 případům o den dříve. Nemoc COVID-19, způsobená koronavirem, si během neděle vyžádala 22 obětí, oproti 27 během soboty, uvedla agentura Reuters. Celkový počet obětí tím v pevninské části Číny stoupl na 3119.

Nově potvrzené případy se s výjimkou čtyř všechny týkají čínské provincie Chu-pej, která je ohniskem nákazy. Až na jednoho odtud rovněž pocházejí všichni nedělní zemřelí. Od propuknutí epidemie v čínském městě Wu-chan loni v prosinci se v pevninské části Číny nakazilo již 80 735 lidí.

Nemocnice, lékař - ilustrační foto
Ventilace míří na infekční oddělení. Ministerstvo se chystá na úder koronaviru

Počty nově nakažených v pevninské Číně v posledních dnech klesají. Pozitivní vývoj však zastiňuje rychlé šíření infekce v Jižní Koreji, Íránu a Itálii. Vláda v Římě přistoupila v neděli brzy ráno k bezprecedentnímu kroku a do karantény zavřela miliony obyvatel severu země.

Vzpoura v italském vězení má už tři oběti


Vzpoura ve vězení v italské Modeně, která vypukla v neděli odpoledne proti opatřením v důsledku nákazy novým koronavirem, má už tři oběti. Další dva vězni jsou v kritickém stavu v nemocnici, informovala dnes s odvoláním na média agentura APA.

Příčinou nepokojů byla podle deníku La Repubblica omezení přijatá ve snaze zastavit šíření epidemie nového koronaviru v Itálii. Vězni měli obavy z toho, co se děje venku, a vyjadřovali nespokojenost s izolací a zákazem návštěv. V neděli brzy odpoledne se vězni v Modeně zabarikádovali. Při potyčce byli zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek a 20 zaměstnanců muselo vězení opustit.

Deník nevylučuje, že některé z obětí mohly zemřít v důsledky rvaček mezi stoupenci protestu a těmi, kteří s revoltou nesouhlasili.

Koronavirus - Ilustrační foto
Itálie vyhlásila na severu země karanténu. Opatření zasáhne 16 milionů lidí

Kromě severoitalské Modeny nepokoje propukly ve věznicích ve městech Neapol, Frosinone, Alessandria a Pavia. Ve Frosinone zhruba 80 kilometrů jižně od Říma se zabarikádovala asi stovka trestanců, proti kterým zasáhla policie. Vězni sestavili seznam požadavků, který obsahoval i povolení návštěv příbuzných.

Podle policejních odborů se v Pavii dva dozorci načas stali rukojmími vězňů, kteří jim sebrali klíče a pootevírali desítky cel. Na místo musely být přivolány posily.

Itálie v noci na neděli zavedla na severu země řadu přísných opatření, která mají pomoci zabránit šíření epidemie koronaviru. V zemi se podle dnešní bilance dosud nakazilo 7375 lidí a 133 osob zemřelo. Nejvíce zasažená je severoitalská Lombardie, vlastní případy však potvrdilo všech 20 italských regionů.

Bratislava uzavřela základní a mateřské školy

Slovenská metropole kvůli šíření nového typu koronaviru na pět dnů uzavře všechny mateřské a základní školy, oznámil dnes primátor Bratislavy Matúš Vallo. Bratislavský samosprávný kraj již o víkendu ohlásil přerušení výuky na středních školách. Jde o další opatření, které přijaly slovenské úřady poté, co minulý pátek země zaznamenala první potvrzený případ nákazy. Další nemocní přibyli o víkendu a během dneška.

"Statistiky z vícero zemí jasně ukazují, že po prvních potvrzených případech následuje rychlý nárůst dalších. Navzdory preventivním opatřením se nemůžeme spoléhat, že podobný vývoj nenastane i v našem městě. Chápeme, že rodičům dětí to (uzavření škol) působí problémy," řekl Vallo novinářům. Dodal, že uzavřena budou rovněž centra volného času a základní umělecké školy.

#interaktivni-infografika|50f55092-cb00-4d26-83b0-883ee2f78457##interaktivni-infografika|50f55092-cb00-4d26-83b0-883ee2f78457#

Slovenská metropole také uzavřela zoo, svou galerii, muzeum či knihovnu. Z rozhodnutí ústředního krizového štábu se neuskuteční ani bratislavský maraton, který byl naplánován na začátek dubna.

O víkendu mělo Slovensko pět potvrzených případů nákazy. Podle Valla dnes k nim přibyli další dva nemocní, a to učitelka jedné z mateřských škol v Bratislavě a řidička tramvaje bratislavského městského dopravce DPB.

Velké bratislavské vysoké školy, Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita, přerušily výuku až do 21. března. Kromě Bratislavského kraje rozhodly o přerušení výuky na středních školách kvůli koronaviru i některé další kraje v zemi.

Tenisový turnaj v Indian Wells
Hrozba nákazy už začíná ničit i tenis. Indian Wells má smůlu

Centrální krizový štáb v pátek rozhodl, že ode dneška Slovensko přeruší letecké spojení s Itálií, která má z evropských zemí nejvíce potvrzených případů nákazy. Slovenské úřady také zakázaly návštěvy v nemocnicích, věznicích a v domovech sociálních služeb, povoleny nejsou školní exkurze do zahraničí.

Albánie hlásí první dva případy nákazy

Albánie dnes ohlásila první dva případy nákazy novým koronavirem. Jedná se o otce se synem, kteří se do balkánské země vrátili z Itálie. S odvoláním na prohlášení albánského ministerstva zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters.

Muži ve věku 54 a 28 let se podle albánských médií vrátili do země z několikadenního pobytu ve Florencii. Po příjezdu se u nich objevily zdravotní komplikace, kvůli nimž vyhledali lékařskou péči. Testy následně prokázaly, že se dvojice nakazila nemocí COVID-19, kterou nový koronavirus způsobuje. Stav obou nakažených je stabilizovaný.

Koronavirus - Ilustrační foto
Česko má šest nových případů nákazy koronavirem. Nemocných je již 32

Některá média v uplynulých dnech vyjadřovala jistý údiv nad tím, že se až dosud v zemi žádný případ nákazy oficiálně nevyskytl. Poukazovala přitom na skutečnost, že zdravotní úřady na nový koronavirus otestovaly zatím pouhých 59 osob. V Itálii, která je ohniskem nákazy v Evropě, navíc žije početná albánská komunita, která se svou vlastí udržuje čilé kontakty. Podle Reuters čítá zhruba 400 tisíc Albánců.

Italské úřady v neděli večer registrovaly 7375 případů nákazy novým koronavirem. Za posledních 24 hodin jí podlehlo 133 lidí a celkový počet mrtvých tak v této zemi vystoupal na 366. Kvůli šíření koronaviru Itálie v neděli brzy ráno přistoupila k bezprecedentnímu kroku a do karantény zavřela miliony obyvatel severu země. Albánská vláda v neděli vydala zákaz letů z Tirany do Říma, Milána a Boloni.

Počet lidí nakažených koronavirem vzrostl i v USA, a to na 565. Virus tu zabil 22 lidí. Nejpostiženější blízkovýchodní zemí je nadále Írán, který má podle oficiálních statistik již více než 7000 nakažených a 237 mrtvých.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník