V izolaci se mezitím ocitl šéf italské civilní ochrany Angello Borrelli. Má horečku a čeká na výsledek testů na koronavirus. Jeho včerejší tisková konference proto byla zrušena. V milánské nemocnici se už léčí jeho předchůdce Guido Bertolaso, který dosud působil jako poradce lombardské regionální vlády pro boj s koronavirem. Sedmdesátiletý Bertolaso měl na starost vybudování polní nemocnice na milánském výstavišti. V rukou lékařů však sám skončil dřív, než se nový lazaret podařilo otevřít.

Profesionální flétnistka Hana Budišová Colombo žije už přes dvacet let v Itálii. Nedaleko Bergama v Lombardii, která patří k nejvíce zasaženým oblastem epidemií koronaviru v Evropě. Denně tam umírají stovky lidí. Hudebnice tuto tragédii, stejně jako tamní
Flétnistka z koronavirem postižené Itálie: Jedna generace odchází ze dne na den

Oficiální čísla o počtech nakažených jsou v Itálii stále víc zpochybňována. „Jediná jistá data jsou ta, která se týkají zemřelých. Od nich se můžeme odrazit při výpočtech nakažených. V Lombardii jich bude nejméně čtvrt milionu – 150 tisíc lidí s příznaky nákazy, 100 tisíc bez symptomů. V celé Itálii bude kolem 450 tisíc nakažených,“ odhaduje profesor Andrea Crisanti, virolog z univerzity v Padově.

Lidé uvízli v přístavu

Panika z toho, aby se neopakoval scénář ze severu, teď zachvátila jih země. Sicílie se rozhodla izolovat a v posledních dnech se regionální vláda zdráhá vpustit na ostrov i vlastní rezidenty, kteří tak uvízli v přístavu pevninské Kalábrie.

„Je to absurdní. Nepřijeli jsme sem z žádného z italských regionů, vracíme se do své země z Brazílie. Byli jsme tam pracovně na výletní lodi, kde jsme nakonec jako personál zůstali sami v karanténě. V Římě jsme ukázali dokumenty a vpustili nás do vlaku, abychom se mohli vrátit do svého domova v Marsale (město na západě Sicílie, pozn.red.). Tady nás ale nechali vystoupit a od té doby čekáme, přes noc, v zimě… Přijde vám to normální?,“ cituje list La Stampa italskou hudebnici, kterou spolu manželem úřady nevpustili na trajekt do sicilské Messiny. Stovka lidí, kteří uvízli v přístavu, dostala doporučení, aby se odebrala do karantény do hotelu v Kalábrii. To však odmítli a ještě včera čekali na další verdikt v nádražní hale.

„Nejsme maso na porážku“

„My, Sicilané nejsme maso určené na porážku,“ až tak silná slova zazněla v úterý od Nella Musumeciho, šéfa sicilské regionální vlády. Stejně jako místní úřady v Messině žádal italskou vládu, aby zabránila přílivu pendlerů, kteří se po uzavření továren a podniků na severu Apeninského poloostrova začali hromadně vracet k rodinám na Sicílii. „Zatěžují naši infastrukturu -  zdravotnictví, policii, ozbrojené složky. Dost! Musíme se v této fázi postarat o naše obyvatele,“ hřímal Musumeci. Starosta Messiny s téměř čtvrt milionem obyvatel Cateno de Luca zašel ještě dál, když prohlásil, že „Sicílie je zase jen odpadkovým košem Itálie“.

Pracovník v krematoriu odváží v Piacenze na severu Itálie 23. března 2020 rakev ke kremaci
V Itálii koronaviru podlehlo přes 6000 lidí. Německo hlásí 2800 uzdravených

Sicílie se po těchto prohlášeních nejméně na týden opouzdřila. Přicestovat na ostrov nebo ho opustit je možné pouze z prokazatelně závažných důvodů.  Sicilské úřady přijaly o víkendu ještě razantnější opatření než italská vláda, včetně zákazu veškerých sportovních aktivit pod širým nebem a nařízené izolace všech lidí, kteří na ostrov po 22. březnu přicestovali.