Přehlídka 9. května na oslavu vítězství ve Velké vlastenecké válce je v Rusku Vladimira Putina zřejmě nejposvátnější věcí. Nejen z pohledu režimu, ale i velké části Rusů. To, že je její konání kvůli epidemii koronaviru na vážkách, ukázalo už rozhodnutí prezidenta Putina prodloužit dobu karantény v Rusku až do konce dubna.

Mnoho zemí zavedlo kvůli koronaviru povinnou karanténu.
Třicet zemí zneužilo pandemii k omezení práv a svobod, píše server. I v Evropě

Včera pak velice vlivné organizace veteránů sáhly k bezprecedentnímu kroku a požádaly otevřeným dopisem prezidenta Putina, aby byly oslavy kvůli obavám z nákazy přeloženy. „Jménem všech veteránů vás žádáme, abyste učinil obtížné, ale, jak věříme, správné rozhodnutí uspořádat vojenskou přehlídku v jiném termínu, kdy s ohledem na epidemiologickou situaci nebude přehlídka hrozbou, ale skutečným triumfem míru a bezpečnosti pro všechny účastníky přehlídky,“ citovala agentura TASS z dopisu veteránských organizací.

Situace v Rusku se totiž vyvíjí velmi nepříznivě. Koronavirus už se rozšířil po celé Ruské federaci a především v Moskvě se situace velice rychle zhoršuje. Počty nakažených rostou v posledních dnech velice rychlým tempem. K dvaceti pěti tisícům případů přibývají denně tisíce dalších a rychle roste i počet úmrtí, který už atakuje dvě stovky. Karanténní nařízení a příkazy často situaci z hlediska šíření koronaviru ještě komplikují. Systém propustek v Moskvě vytvořil včera obrovské zmatky na ulicích i v metru, kde se před kontrolami tvořily davy.

Špatné zdravotnictví

Velkou hrozbou je také špatný stav zdravotnictví, z některých hledisek horší než za dob Sovětského svazu. „Nebojím se koronaviru, ale toho, že bych musel do nemocnice,“ říká smutný vtip ze sociálních sítích.

Americký prezident Donald Trump na zahradě Bílého domu během tiskového brífinku ke koronaviru, 14. dubna 2020
Trump nařídil zastavit financování WHO. Kritizuje způsob boje s koronavirem

Dalším tragikomickým momentem byl před několika dny i projev Putina. „Naše země často čelila velmi složitým situacím: týrali ji Pečeněhové a Polovci, ale Rusko všechno zvládlo,“ uvedl Putin. „Naposledy se Pečeněhové dostali mezi hity na Twitteru v 11. století,“ citovala ze sociálních sítí ruská stanice BBC.