„Ukrajinské jednotky svádějí v Severodoněcku s invazními ruskými silami prudké pouliční boje,“ přiblížil současnou situaci ve svém nočním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Naši hrdinové své pozice v Severodoněcku nevzdávají. Ukrajinský Donbas stojí. Pevně stojí,“ dodal podle agentury Reuters.

Právě Severodoněck se stal hlavním cílem ruské ofenzivy v Luhanské a Doněcké oblasti. Moskva v současnosti pokračuje v opotřebovací válce, při níž jsou města ničena dělostřeleckou palbou. „Získání Severodoněcku by bylo pro Moskvu rozhodující ve snaze dobýt celý Donbas,“ upozornila agentura AFP. 

O probíhajících bojích v Severodoněcku hovořil ve své pravidelné ranní zprávě i ukrajinský generální štáb. Ten dále tvrdí, že obránci odrazili ofenzivu ruských invazních jednotek ve směru na Bachmut, konkrétně u obcí Nahirne, Berestove či Krynyčne.

Guvernér Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v pondělí připustil, že pozice ukrajinských sil ve městě se mírně zhoršila. Šéf městské správy Oleksandr Strjuk však prohlásil, že se „situace mění z hodiny na hodinu“ a není jasné, která strana má navrch. Že není jasné, co která strana v Severodoněcku ovládá, připustil ve své nejnovější analýze i americký Institut pro výzkum války (ISW). „Ruské síly pravděpodobně kontrolují velkou část města. Kontrola nad územím však zřejmě často přechází z jedné strany na druhou,“ konstatuje institut.

Houfnice M777 s ráží 155mm na ilustračním snímku z 8. července 2011.
Putin pohrozil útoky na nové cíle, jestliže Kyjev dostane rakety delšího doletu

Úspěchy v Severodoněcku si v současnosti připisují obě strany konfliktu. Ačkoli podle Hajdaje ruské síly ovládají „pouze průmyslová předměstí“, ruský ministr obrany Sergej Šojgu tvrdí, že Moskva kontroluje „obytné čtvrti“ a usiluje o kontrolu nad průmyslovou zónou města a obcemi v jeho okolí. Obdobná tvrzení ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů. 

Britové: Cílem Rusů je odstřihnutí Severodoněcku 

Podle britského ministerstva obrany je cílem ruských jednotek pravděpodobně odstřihnout Severodoněck od severu i jihu. Postup ruských sil se podle stejného zdroje v posledním týdnu na jižní ose u města Popasna téměř zastavil. Podle Londýna tak „bude Rusko téměř jistě potřeboval průlom na alespoň jedné z os (útoku)“, aby dosáhlo svého cíle získat kontrolu nad Doněckou oblastí.

„Ruské jednotky od Lymanu na jih a západ za posledních 24 hodin nepostoupily,“ cituje z hlášení ukrajinského vojenského velení ruskojazyčný web stanice BBC, který zároveň poznamenává, že zpráva neříká nic o dobytí Svjatohirsku, jehož obsazení ohlásily dříve ruské zdroje. „V jižní části východní fronty - u Doněcka a v Záporožské oblasti - se Rusové nepokoušejí o postup,“ doplňuje BBC s odkazem na ukrajinský štáb.

Ukrajinská armáda ve své noční zprávě rovněž uvedla, že v pondělí byli při ruském ostřelování v Doněcké a Luhanské oblasti zabiti dva civilisté a že ruské síly ostřelovaly více než 20 obcí. Podobná tvrzení však nelze ověřit z nezávislých zdrojů.