Leckdy sotva k hnutí, stánky vystavovatelů v obležení. I tak by se dala popsat situace ve čtvrtek dopoledne v rokycanské sokolovně. Akademie řemesel se tam vrátila po krátké přestávce v plné parádě. Potvrzovali to i návštěvníci akce, kterou pořádal Úřad práce, kontaktní pracoviště Rokycany spolu s řadou partnerů. „Je dobře, že ta možnost tu je. Kdo má zájem, určitě si představu o budoucím povolání udělá, případně mu to pomůže v rozhodování. Samozřejmě velkou úlohu by v tomhle měli sehrát i rodiče. Ve škole žáky na výběr povolání systematicky připravujeme a vysvětlujeme jim, že ostuda není kde nakonec budou pracovat příklad v továrně u pásu, ale je důležité hlavně to, že budou pracovat! Jakou cestu zvolí, a jak se budou dál snažit, pak ovlivní to, jestli o tom, kde najdou nakonec uplatnění budou moci i samostatně rozhodovat, " výstižně prozradil vlastně i smysl akce Vladimír Janovec, který navštívil výstavu se svými žáky z Hrádku.

Právě kolem rozhodování o vlastní budoucnosti se točil celý včerejší program. Svoji nabídku tu žákům posledních ročníků základních škol prezentovaly nejen střední školy a učiliště, ale přímo už i zaměstnavatelé. Na výstavních stolech byly k vidění robotická vozítka, grafické a fotografické práce, simulace sváření, ale například i živé exempláře plazů. Vojenská škola, policejní nebo budoucí slečny lékařky pak lákaly do složek záchranného systému. „Je dobře, že se akce zpátky vrací. Měla a má smysl. Ten kdo chce, si už tady může vytvořit kontakty pro svoji praxi. Sám ze svého okolí znám případ, kdy si právě na takovéto akci student domluvil nejen praxi, ale i své budoucí zaměstnání. A kdo dnes může říct ještě před vyučením, že své místo už má jisté?"

prozradil jeden z návštěvníků. Dopolední program ale nebyl jen o těžké hlavě z budoucího povolání. Prakticky po půl až hodinových blocích se na pódiu odehrával doprovodný program. Módní přehlídka, kvíz o ceny, ukázka bojového umění, nebo barmanská šou. „Řekli jsme si, že vše podřídíme blížícímu se Halloweenu," informovala Ivanka Vašáková ze SŠ Rokycany.

„Tomu odpovídají rekvizity, světla, hudba i masky, které pravda trochu komplikují práci barmanům prý přes ně téměř nevidí, ale efekt to doufáme má," doplnila s úsměvem Vašáková. Právě SŠ Rokycany, která zajišťovala i občerstvení v jednom ze salónků, patřila k hlavním partnerům ÚP při realizaci. Dále významně pomohlo město Rokycany, TJ Sokol Rokycany a Svaz průmyslu a dopravy ČR. „Právě před salonkem se k celé akci vyjádřil Josef Krňoul, pedagog ze Sportovní a podnikatelské SŠ v Plzni: „V naší škole mám právě takové akce na starosti a mám tedy srovnání i v rámci celého Plzeňského kraje. Pokud mohu soudit, určitě patří při krajském srovnání do toho lepšího průměru," zhodnotil. Na otázky: „Kam po škole?" odpovídali nejčastěji deváťáci, že na strojírenské, nebo elektrotechnické obory. Druhý z jmenovaných láká i čtveřici Vojtěch Moulis, Matěj Šišpela, Jakub Žížek a Martin Kott. „Pravděpodobně elektrotechnika v Plzni. Ve stánku byli ochotní, kreativní a vše podrobně vysvětlili, tak asi tam," prozradila shodně čtveřice ze ZŠ Jižní předměstí.