„Většinu nejvíc zajímají dávky okamžité pomoci. Výplatu tisícikoruny ze státního rozpočtu má ale na starosti Úřad práce," uvedla Blanka Kohoutová, vedoucí sociálního a zdravotního odboru MěÚ v Rokycanech. „Někteří se ale také shání po možnostech ubytování či žádají spoluúčast při řešení rodinných záležitostí. Přispět k nalezení práce zatím nechtěl nikdo, tu že si seženou sami v Plzni," dodala Kohoutová.

„Návštěva kurátora není povinná," řekl nám Eduard Šišpela, který tuto roli zastává, „ale ti, kteří se už vyznají, vědí, že u nás mohou najít pomoc. Jsou tak i instruovaní 
z věznic," dodal. Souhlasil rovněž, že převažuje zájem
o získání tisícovky. „Kvůli ní sem včera přišel i člověk z Brna, který byl propuštěný z plzeňské věznice. Údajně ztratil jízdenku a průvodčí ho v Rokycanech vysadil. Řešili jsme, pokračování v cestě. Vzhle- dem k jednotnému informačnímu systému se naštěstí dávka okamžité pomoci dá vyplatit kdekoli. V Brně pak uvidí, že už byla poskytnutá v Ro- kycanech. K duplicitě tedy nedojde," vysvětloval Šišpela.

Část amnestovaných podle něj omilostnění zaskočilo. Jsou rádi, že se dostali na svobodu, ale nevědí, co dál. „Měli jsme tu pána, který pracoval v Kralupech a byl tam i na ubytovně. Věří, že by ho mohli vzít zpět. Kvůli rychlému vývoji situace ale neví, jestli tam zázemí skutečně najde," vysvětloval kurátor. Dotyčný nestačil záležitost vykorespondovat. ´Jinak bych před vypršením termínu odnětí svobody určitě s nimi navázal kontakt a věc si vyřídil,´ říká.

Z rodinných záležitostí bývá nejtěžším problémem touha po navázání kontaktu s dětmi. „Někdy to není snadné. Jeden ze zájemců třeba po celou dobu věznění neměl zprávy o družce a teď by se alespoň rád vídal se synem. Právě s tím potřeboval pomoci," informoval Šišpela.
„Ve čtvrtek jsme na našem pracovišti vyřizovali žádost
o dávku pomoci v hmotné nouzi pro jednoho klienta. Dnes přišli další čtyři a zatím máme avízo ještě o sedmi," sdělila včera po třinácté hodině ředitelka Úřadu práce Věra Svobodová. Předpokládá, že určitě budou amnestovaní 
s žádostmi přicházet i příští týden.