Senátní volby se pomalu blíží a většina stran už má jasno, koho pošle do souboje o senátorské křeslo za devátý volební obvod Plzeň-město. Překvapivě se letos zachovalo hnutí ANO, které do voleb v tomto obvodu neustanovilo žádného kandidáta, chce se totiž co nejvíce soustředit na podzimní volby do krajského zastupitelstva.

Podle krajského předsedy ANO Romana Zarzyckého je o tom, že hnutí svého kandidáta do Senátu nepošle, už definitivně rozhodnuto. „Návrh jsem předkládal já a s krajským předsednictvem jsme to vyhodnotili tak, že za okrsek Plzeň-město nikoho neurčíme, protože se chceme především soustředit na krajské volby. Ty jsou pro nás prioritní,“ vysvětlil Zarzycký.

Návštěvníci gastrofestivalu Street Food Plzeň v pivovaru Prazdroj mohli ochutnat ze široké nabídky asijských specialit, čerstvých ryb, šťavnatých burgerů, tradičních pokrmů z dalekých zemí, ale i sladkých dezertů a plzeňského piva.
FOTO, VIDEO: Šnečí jatýrka, larvy nebo žaludky? Akce nabídla vše

„Už jsem to nedávno říkal, ale můj osobní názor je takový, že Senát vnímám jako trafiku a nevidím v něm faktický přínos pro občany Plzeňského kraje. To, co by-chom chtěli prosadit, jsme zakomponovali do krajských voleb,“ dodal.

LÉKAŘ A PODNIKATEL

Za občanské demokraty bude letos mandát obhajovat dlouholetý starosta druhého plzeňského městského obvodu (MO) Lumír Aschenbrenner, který v Senátu působí od října 2014.

ČSSD nasadila lékaře Jiřího Lišku. „Je to neonatolog a zástupce primáře v Mulačově nemocnici v Plzni,“ řekl Deníku tajemník sociálních demokratů David Zrostlík.

O kandidátovi za Plzeň už mají od jara jasno Piráti, nominovali podnikatele a zastupitele města Plzně Daniela Kůse.

Za Starosty a nezávislé vyrazí do voleb chirurg a bývalý voják Jindřich Sitta.

I komunisté mají o svém kandidátovi jasno. „Ve volebním obvodu 9 kandiduje za KSČM Václav Heřman. Oficiálně bude představen koncem srpna,“ informoval mluvčí strany Jan Rejfek.

Čáp Míra II. z Mirošova dostává satelitní vysílačku.
Čáp Míra I. nežije, zahynul v Africe. Vyletěl ale Míra II.

Svoboda a přímá demokracie vyšle do boje o senátorské křeslo odborníka na životní prostředí, geodeta a geologa Oldricha Fencla.

První kolo senátních voleb se koná 2. a 3. října, pokud nebudou vítězství jednoznačná, kandidáti se utkají ještě v kole druhém, které se uskuteční o týden později, a to 9. a 10. října.

Mandát senátora trvá 6 let a každé dva roky se obměňuje třetina křesel, tedy 27 z 81.