Nová funkce dvou asistentů městské policie, jíž Rokycany ustavily po nabídce úřadu práce, který zaměstnance i platí, lidi zaujala.

Podle sdělení starosty Václava Kočího i velitele městské policie Petra Wohlmutha, který má asistenty na starosti, se budou zatím zabývat kontrolou parkování. V něm dle starosty po městě panuje velký nepořádek.

Na to konto se ale zvedá vlna protestu, že na nějaká nezpoplatněná místa by město mělo pamatovat. Včera asistenti v ulici Míru upozorňovali na nutnost dodržovat třicetiminutový limit stání i na to, aby řidiči začátek doby vyznačili na hodinách či lístečku zanechaném uvnitř zaparkovaného vozidla. „Problém ale je, že v ulici Míru mnozí řidiči o této povinnosti vůbec nevědí. Spousta z nich si tu pak stěžuje,“ uvedla majitelka zahradnických potřeb Anna Kostková. „Značka je umístěná tak, že když zabočí na křižovatce z Komenského ulice do ulice Míru, nemají šanci ji postřehnout,“ upozornila.

Objevily se ale i náměty, kde by mohli asistenti dobře najít uplatnění: „Měli by začít kontrolovat taky nepořádek před bývalou prodejnou Pauch, kde

tam se scházející sebranka popíjí, dělá nepořádek, všude močí a dokonce i s… Auta si tam parkují před prodejnou a nic se neděje,“ rozhorlil se Pavel Grimm. To samé podle něj platí i pro park za restaurací Železná. Další upozornění jsme dostali na večerky v ulici B. Němcové a v bývalých kasárnách. Tam někteří štamgasti také zdomácněli a blízká zákoutí si pletou se záchodem.

„Tohle je ale přesně případ, který není prací pro asistenty. Nemohou za nimi jít, chtít třeba občanky a nějak to řešit. Nejsou regulérní strážníci, nemají potřebné pravomoci ani případnou právní ochranu,“ uvedl k připomínce šéf městské policie Petr Wohlmuth. „Mohli by leda sledovat situaci a přivolat nás,“ dodal. Jenže, když dorazíme, bývá už všechno v pořádku. Tohle už známe, když jedeme na nějaké oznámení. A preventivně někohovvykázat, to také nelze. Řešení není jednoduché,“ konstatoval. Pokud jde o zmíněná oznámení, podotkl také, že i těch ale ubývá.

Obava ze zpětné reakce je prý velká.