Zprávy o velkém zvyšování pracovních příležitostí, které v posledních dnech avizuje stát i soukromé firmy, se budou zčásti týkat i Rokycanska. Mezi těmi, kteří ohlásili velké nabírání zaměstnanců, je v souvis- losti s představením nových modelů vozů třeba mladoboleslavská automobilka. Závodů našeho regionu, orientujících se na automobilový průmysl, se zvyšování počtu pracovníků dotkne rozdílně.

„Není to tak, že když oni zvyšují, tak my automaticky také. V plastikářství je konkurence enormní. Vznikají noví a noví dodavatelé využívající pracovní sílu z východních zemí. Objevily se tu firmy, které jedou za dumpingové ceny. Na jejich finanční úroveň se nedostaneme," uvedl jednatel firmy Euwe Eugen Wexler Petr Krob. „Ne, že bychom vzhledem k řečenému snižovali stavy, ale ani je razantně nezvyšujeme. Nestěžujeme si, zakázky máme. S BMW i Opelem vztahy fungují dobře, jen Volkswagen, kam patří i Škoda, Audi či Seat, srazil enormně nákupní cenu. Podle té, jakou si představují, bychom my ve finále vyšli s nulovým ziskem či až prodělkem," vysvětloval Krob.

Jinak ale na tom podle něj může být Borgers. V nových vozech se totiž leckteré plastové komponenty nahrazují koberci. Informace se nám potvrdila, závod skutečně pomýšlí na velké nabírání zaměstnanců a my se k tematice vrátíme.

Pracovníky bude přijímat i Hutchinson. „Nebudou to veliké počty, ale v řádu desítek zaměstnanců ano. Děje se tak v souvislosti s novými zakázkami, které jsme získali. V našem případě jsou hlavně od italských a francouzských firem," informoval šéf personalistiky závodu Samir Poul.