Za účasti zástupce velitele pozemních sil brigádního generála Pavla Koláře, představitelů Nadace pozemního vojska Františka Kocha a Stanislava Drábka a řídícího tajemníka Československé obce legionářské Milana Mojžíše byl přiblížen program letošního ročníku.

„Den pozemního vojska Bahna se po dvou letech vrací bez omezení a my se tak těšíme nanávštěvníky, jejichž nepřítomnost se na atmosféře loňského, pouze živě přenášeného ročníku, z mého pohledu dost podepsala. Nebylo to úplně ono, přesto jsme zaznamenali na 35 tisíc unikátních přístupů k online přenosu. Podobně velké množství lidí reaguje na dosavadní příspěvky na sociálních sítích akce i letos a potvrzuje se nám, že minimálně s tímto počtem skalních diváků můžeme na Bahnech vždy počítat,“ konstatoval s potěšením Stanislav Drábek z Nadace pozemního vojska.

Vedle dynamických ukázek si tak návštěvníci budou moci opět prohlédnout i statické ukázky historické i současné vojenské techniky a zbraní. „Jednotky pozemních sil předvedou nová vozidla chemického průzkumu, dále kolová bojová vozidla PANDUR II, lehká obrněná vozidla IVECO, samohybné kanónové houfnice DANA, stejně jako těžkou pásovou techniku v podobě tanků T-72 M4CZ nebo bojových vozidel pěchoty BVP-2. Nebude chybět seskok výsadkářů, slanění z vrtulníku za použití tzv. fast rope či ukázka bezpilotního prostředku. Většinu z toho co jsem zmínil, si budou moci návštěvníci doslova osahat i prostoru statických ukázek,“ přiblížil prezentaci pozemních sil generál Kolář.

Při premiéře nechyběly dvě zkušené autorky.
Radničtí představili knihu o dobývání uhlí

Bahna startují již v devět hodin ukázkou exhibicí Čestné stráže a promenádním koncertem vojenské hudby. Po průletech vrtulníků a letadel vzdušných sil a oficiálním zahájení se návštěvníci akce těšit na defilé historické techniky, společnou ukázku zásahu Policie ČR a Vojenské policie, ukázku hašení lesního požáru a výcviku psovodů. Odpolední část programu bude patřit nejen ukázkám techniky a schopností současné armády, ale i velké historické ukázce bojů v pohraničí v roce 1938. „Nikdo si nezaslouží být zapomenut. Proto se snažíme, aby naše ukázky měly oporu ve skutečných událostech. Letos jsme chvíli zvažovali zpracování operace Anthropoid, ale do prostředí Bahen se příliš nehodí. Raději jsme zvolili téma mobilizace roku 1938 a bojů v příhraničí, Sudetech,“ dodal k historické části programu František Koch, ředitel Muzea na demarkační linii a jedna z hlavních postav Dne pozemního vojska.

Událost dlouhodobě podporuje Československá obec legionářská, jejíž tajemník Milan Mojžíš připomněl fakt, že se na Bahnech pohybuje celá řada novodobých válečných veteránů. Ti z dob války v Perském zálivu už jen jako hosté a návštěvníci, řada z těch co byla později nasazena na Balkáně nebo v Afghánistánu naopak jako vojenští profesionálové v činné službě, pro které jsou Bahna vojenských výcvikem. „Jsou to často přímo ti, kteří tvoří osádky bojových vozidel a předvádějí své umění v dynamických ukázkách. Stejně tak nesmím zapomenout na vojáky aktivní zálohy, konkrétně tankového praporu. I ti se na ukázkách pro diváky podílejí.“

Čtyři děvčata z Rokycanska se zařadila do plzeňské skupiny
Roztleskávačky z Oseku a Volduch hřál bronz

Svoji účast na letošním ročníku Dne pozemního vojska přislíbila ministryně obrany Jana Černochová, ministr vnitra Vít Rakušan a náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata. Návštěvníci akce se také mohou těšit na prezentaci partnerů akce, např. nejnovějších těžkých vozidel Tatra nebo vozidla Zetor Gerlach. Den pozemního vojska Bahna 2022 se uskuteční v sobotu 25. června 2022 od 09.00 hodin v prostoru Zadních bahen u Strašic. je navíc jednom z mála možností, kdy si může veřejnost prohlédnout české bitevní vrtulníky Mi 24/35, které budou v příštím roce vyřazeny ze služby a nahrazeny vrtulníky společnosti Bell.