Největšími taháky programu byly ukázky současné armády, která ostře nacvičovala střet s povstalci z Blízkého východu a historické ukázky, které diváky zavedly nejprve k bitvě u Zborova a později na Podkarpatskou Rus, do roku 1939. Poslední dva zmiňované body pak zajišťovaly zejména kluby vojenské historie z tuzemska i ze zahraničí. „Bylo to super. Jak ale všichni stříleli, bál jsem se. Byl to strašlivý hluk," sdělil Deníku své pocity dvanáctiletý Patrik Vondráček, který na Bahna přicestoval rodiči až z Prahy. „Bylo fajn, že měli připravené i dobové vozy. Překvapilo mě, že do bitev byly zapojeny i dvě tehdejší letadla," podotknul. Jeho otce naopak zaujala současná česká armáda. „Ukazují nám, za co utrácí peníze z našich daní. Nicméně, viděli jsme, že kontroverzní bojové vozy Pandur fungují, že letouny CASA létají a že tanky T-72 válčí i v modernizovaných verzích," vyjádřil svůj názor otec Miloslav. „Naši vojáci jsou skuteční profesionálové. Škoda, že se v jejich resortu tolik škrtá. Jim bych tedy uřízl z daní více," dodal Vondráček starší. A skutečně, například minulý ročník vyšel na zhruba osm miliónů korun. Na nedávné tiskové konferenci se nechali organizátoři slyšet, že letošní ročník vyjde o mnoho levněji. Nedovedli ale zatím říci, o kolik. „Opravdu se potýkáme s jistými finančními restrikcemi, finanční zdroje jsou silně omezovány," potvrdil první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR Miroslav Žižka. „Armáda je zde ale pro veřejnost, pro občany státu, takže si myslím, že je naší povinností všem ukázat, jak je armáda vyzbrojená a jak je vycvičená," dodal. Veřejnost by se ale neměla podle něj bát o to, že budou Bahna zrušená. „Bude nutné zvažovat pořádání každé jiné akce. Myslím si, že Bahna a Dny NATO by měly zůstat v onom pomyslném seznamu akcí, kde by se měli čeští vojáci prezentovat," uzavřel.

Do vojenského důchodu v sobotu odjely i starší verze tanku T-72 M. Nahradí je modernizované stroje T – 72 M4 CZ. Zmiňované tanky sloužily českým vojákům již od osmdesátých let. Starší typy by prý ještě měly nějaký čas sloužit u aktivních záloh. Naopak si před očima veřejnosti odbyl svoji premiéru bezpilotní pozorovací letoun Raven. Představil se ve zmíněné ukázce Armády ČR spolu s bojovým vozidlem Pandur, již modernizovanou „té dvaasedmdesátkou," vozy Land Rover Defender Kajman nebo vrtulníky Mi – 24 a Mi – 171Š.

Bahna se poprvé konala v roce 1990. Tehdy totiž skupinka nadšenců z klubů vojenské historie zorganizovala své první setkání. Akce postupně získávala stále více a více příznivců. Nyní jsou Bahna, respektive Den pozemního vojska, hojně navštěvovanou prezentací vojenské techniky a profesní připravenosti vojáků k plnění úkolů v posádkách i v zahraničních misích.