Třebaže mrazy zatím naplno neudeřily, ze-jména noci a rána jsou hodně chladné. Lidé bez domova už pociťují jejich dopad silně. Smutným důkazem je i v bezdomoveckém přístřešku na plzeňských Vinicích včerejší noc nalezené tělo osmašedesátileté ženy bez života. „Prvotním šetřením nebyly zjištěné známky cizího zavinění," uvedla mluvčí Hana Kroftová.

V našem regionu se lidé bez domova zdržují hlavně v Rokycanech. „Víme, že dva z těch, co zatím přežívali venku, ubyli. Jeden odešel na Příkosicko, druhý si zajistil přespávání v noclehárně v Kozlerově ulici," uvedl velitel městské policie Petr Wohlmuth. „Na zimu se většina těch, co zůstali bez přístřeší, snaží dostat někam do tepla," dodal. Konstatoval také, že známé nocležiště, fungující letos mezi parkem a kolejemi, zaniklo už před časem. „Museli jsme je vykázat i proto, že nepořádek na místě samém a v okolí vzrůstal," sdělil velitel. Jinak rokycanští městští strážníci zatím, vzhledem k absenci citelnějších mrazů, pravidelné monitorování situace kvůli ochraně života bezdomovců nezahájili. Jen chtějí mít přehled, kde se většinou zdržují.

Oblastní charita v Rokycanech celoročně poskytuje útočiště mužům i ženám bez přístřeší. Noclehárna pro muže byt svatého Lukáše disponuje šesti lůžky a v permanenci jsou skoro pořád i dvě přistýlky. Večer zájemci přijdou, mohou si i vyprat, umýt se a ohřát jídlo. Ráno ale musí noclehárnu opustit. Přes den se v ní, pokud neuhodí třeskuté mrazy, nikdo nezdržuje. „V případě potřeby máme připravené i takzvané teplé židle, na kterých by se dala noc přečkat" uvedla ředitelka charity Alena Drlíková. V současnosti je naplněné též krizové zařízení pro ženy azylový dům. „Sice tři z jeho obyvatelek v pár dnech odejdou do vstupních bytů ve vile proti nemocnici, jejich místa budou ale hned zaplněná. Máme tu další žádosti," informovala Drlíková. Velkou pomocí, a to nejen pro klienty azylového centra, ale i další vytipované lidi, co se ocitli na hranici chudoby, je Potravinová banka Plzeňského kraje. Z ní pro potřebné čerpá i rokycanská charita.