BOŽENA ŠOPEJSTALOVÁ
Radnice – Radnický registrační úřad v řádném termínu ze 17 obcí přijal 45 kandidátních listin.
V městě Radnice je předaly dvě strany a dále dvě sdružení nezávislých kandidátů. Mezi nimi si jedničku pro nadcházející volební klání vylosovala ODS a lídrem je Josef Pašek. S dvojkou jde do voleb Sdružení nezávislých kandidátů – TJ Sokol Radnice v čele s Janem Altmanem. Spolku pro obnovu a rozvoj Radnic los určil trojku a na post jedna tam staví Jaroslava Vonáska. ČSSD si vylosovala pro volební boj čtyřku a na špici kandidátky se ocitl František Plachý.
Nejvíce kandidátek ale mají Břasy, a to deset, spolu se Skomelnem. „Zatímco v Břasích je sestavily politické strany a sdružení nezávislých kandidátů, ve Skomelně na kandidátkách figurují jednotlivci,“ informovala tajemnice MěÚ Marie Mentlíková.
V Břasích podle ní los jedničku určil ČSSD a lídrem je Robert Fousek. Sdružení Není nám lhostejná budoucnost naší obce s Václavem Faitem na první pozici má číslo dvě. Trojka jsou Občané Břas s Petrem Kounovským. Pod čtyřku se zařadilo sdružení Za kul– turu a sport, na top pozici je Vladimír Vávra. Pětka připadla volebnímu uskupení Včelaři, kde jedničkou je Vlastimil Kodet. Klub nezávislých si vytáhl šestku a v čele kandidátky má Jana Špilara. Sdružení Pro sport a zdraví jde do voleb s Ladislavem Hůlkou na první pozici a jinak s číslem sedm. Osmička připadla KSČM a lídrem strany pro nadcházející klání je Karel Vlček. Sdružení Za rozvoj obce a školy si do čela vybralo Jaroslavu Auterskou a jinak si vylosovalo číslo devět. Pod desítkou bude figurovat sdružení Podpora spolků v obci a hlavním nominovaným se stal Petr Kuncl.
V Bezděkově se o přízeň voličů uchází sdružení kandidátů a dále sólově dva nezávislí kandidáti. V Újezdě U Svatého Kříže je jedno sdružení a jeden samostatný kandidát. V Němčovicích figuruje Sdru– žení nezávislých kandidátů I., ale další konkurenty nemá. Ve Vejvanově postavili sdružení nezávislých kandidátů bez bližšího označení a stejně tak ve Lhotce u Radnic. Naproti tomu jméno obce k němu přidávají v Kamenci, Kladrubech a také v Bujesilích. V Chlumu mají Sdružení Chlum, ale v Chomli jdou už k volbám uskupení dvě: Obec občanům a Váš hlas – náš Závazek. V Sebečicích si mohou občané vybírat z kandidátek sdružení Občané Sebečic a Biskoupek a Sdružení nezávislých kandidátů Sebečice. V Liblíně je to pak Sdružení nezávislých kandidátů obce Liblín a Sdružení nezávislých Liblín. V Hlohovicích se o přízeň utkají zástupci dvou sdružení nezávislých kandidátů, a sice Mostiště a pak Hlohovice. Zajímavé to bude v Přívěticích, kde se rozhodly kandidovat do voleb samé ženy, a to v rámci jednoho společně utvořeného sdružení.