Vojenský újezd Brdy zanikne a vystřídá ho chráněná krajinná oblast. Zákon, který celou záležitost řeší, po souhlasu Senátu v úterý ratifikoval rovněž prezident republiky Miloš Zeman.

„Čtyři roky práce, odstartované ve Strašicích, se zúročily. Tři hlavní resorty v této záležitosti obrana, vnitro a životní prostředí náš materiál přijaly jako jediný koncepční a stal se pro ně výchozím," konstatoval Martin Lang z Muzea Středních Brd. „Všichni zainteresovaní máme velikou radost, že obě komory Parlamentu se teď postavily na naši stranu. Věřím, že přibude i prezident," doufal začátkem týdne. Ve finále podle něj bude třeba důkladně právně ošetřit ochranu přírody, aby v těsné návaznosti na odchod vojáků začala plně platit a byla důsledně vymáhaná.

Fakt, že obce mají nazpět získat své původní katastry, berou jejich představitelé hlavně za přínos pro správu vodních zdrojů Rokycanska. Stejně tak ale pro zajištění a důslednou účast v protipovodňové ochraně. „Rozhodnutí jsme velice přivítali. Pro nás ale vedle úlevy znamená i začátek další práce," konstatoval starosta Strašic Jiří Hahner. „Jelikož se v souhlase s historickými právy rozšíří naše katastrální území, musíme hned začít pracovat na takových záležitostech, jako je nový územní plán. Chceme, aby vrácené území bylo v dokumentu zahrnuté jako absolutně nezastavitelné. Musíme také požádat o převod zdrojů pitné vody do vlastnictví obce. Návrh záko-na totiž předpokládá, že celé chráněné území bude ve správě státu, ovšem zařízení na pitnou vodu by měla být pouze v majetku obcí," objasňoval.

Přijaté rozhodnutí o tom, co se stane s bývalým vojenským újezdem (a ustavení chráněné krajinné oblasti) podle názoru mnohých vrátí zase na území Brd nějaký řád. „Pokud to bude tak, aby lidé nechodili všude, bude to fajn. Hlavně, aby se tam nezačaly stavět hotely a podobné budovy. To by byla velká škoda pro tak krásnou přírodu," míní Martin Dolák z Mirošova. Obává se trochu, aby do roka nebylo území zavezené odpadky a nekonaly se do Brd zájezdy houbařských podnikatelů z celé republiky.

Příroda se zkrátka musí chránit," zdůraznil Dolák.

„Momentálně už vojenský újezd není místem, jakým býval. Uskutečňují se tam neřízené nájezdy turistů, na organizaci jejich pohybu ministerstvo obrany nemá vyčleněné prostředky," poukázal Hahner. Uspořádání brdským obcím přinese také právo vyjadřovat se ke všem záležitostem, k nimž bude na jejich území rozšířeném v duchu historického uspořádání docházet.

Na celé ploše dosavadního újezdu by ale nadále měly hospodařit Vojenské lesy. Těně, Dobřív, Trokavec a Číčov, jakožto majitelé do újezdu zahrnutých značných lesních ploch, ale v řešení této záležitosti chtějí pokračovat. „Věc se s projednáváním nového zákona zatím neřešila, asi by však bylo správné, aby se i tato záležitost otevřela a ke spokojenosti všech zainteresovaných nějak ošetřila," dodal starosta Hahner. Pokud jde o území za války zaniklých obcí, s největší pravděpodobností jejich katastr připadne pod správu sousedních vsí. V případě Kolvína by to měly být Skořice, u Padrti Strašice a předpokládá se, že Záběhlou z velké části bude spravovat Věšín.