Stav zásobníků plynu je teď, před zimou, kvůli střetům na ukrajinských hranicích starostí všech odběratelů. Obávají se, zda Rusko neutáhne kohoutky.

„Naplnění zásobníků plynu je věcí distributora. Žádný náznak, že by docházelo k ovlivňování dodávek, a tím ceny plynu pro velko a potažmo i maloodběratele, tu ale není. Kromě toho máme momentálně většinu objemu plynu, potřebného pro nadcházející sezónu, zajištěnou," uvedl za Energii AG Teplo, která se stará o vytápění řady domácností okresního města a také Zbiroha, jednatel Aleš Hrnčál.

Těm zákazníkům, kteří společnost požádali, zatopila s předstihem. „Jinak tento týden už začínáme do provozu uvádět celou soustavu. Opravy a údržba byly na programu mimo sezónu, nic by tedy nemělo překážet v provozu," sdělil Hrnčál.

Důvod k obavám ze zdražování plynu nevidí. Naopak, protože kogenerační jednotka na Jižním předměstí je už v plném chodu, cenu za dodávku tepla společnost snížila. Od července. „Slíbili jsme zákazníkům, že se její provoz promítne do ceny dodávek, takže jsme to splnili. Pokud se bude situace dobře vyvíjet, směřujeme všechno k tomu, že by se od ledna snižovalo znovu," informoval Hrnčál.

Více v dnešním vydání.