Svého tříapůlletého německého ovčáka na soustředění přivedl také Karel Bobál z Tachovska. V okrese je jediný, kdo záchranářské psy cvičí. "Můj pes se jmenuje Charus a prozatím má jednu záchranářskou zkoušku," řekl Deníku Bobál.

Charus se svým pánem Karlem ale dokáže zachraňovat nejen z vody. "S Charusem jsme byli už dvakrát cvičit ve vojenské základně v Rakousku, také v Bratislavě. Jako záchranáři jsme letěli v letadle i se psy. Na Mostecku jsme v šachtě, přibližně 300 metrů pod zemí, cvičili hledání osob," popsal stručně Bobál a dodal, že Charus cvičil v Krušných Horách a na Šumavě i vyhledávání osob v lavinách. "No a také se spolu slaňujeme," doplnil majitel.

Venkovní expozice Voda a civilizace ve Stříbře.
Venkovní výstava ve Stříbře poučí o vodě ve světě

Na rybníku poblíž Tachovské Huti ukazoval Charus a jeho psí kolegové, jak umí zachraňovat tonoucího, odtáhnout člun ke břehu, nebo jak dokáže podat pádlo. Psi, cvičení pro vodní záchranářství, se dokáží i potopit. Uplavat jsou schopni až jeden kilometr. Soustředění mělo především ukázat, co si psi po mnohaměsíční pauze zapamatovali a případně jejich schopnosti, mnohdy i formou hry, osvěžit. Výcviku se zúčastnili kynologové z Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Zkoušky budou psi absolvovat na začátku září.

Kynologický klub se zaměřením na záchranářství nově vzniká na Tachovsku ve Studánce. Zájemci o činnost v klubu se mohou obrátit právě na Karla Bobála.