Desítky cyklistů byly sankcionovány za vjezd do rekonstruované Spilky v centru Rokycan. Informace se objevila na sociálních sítích a bleskově se rozšířila. K pokutám se ovšem policisté nehlásí.

„Ze strany městských strážníků k žádným postihům nedošlo. Naše role je v tomto směru spíše preventivní," zdůraznil velitel Petr Wohlmuth. Připustil však, že značka u prodejny s elektrospotřebiči není z nejsrozumitelnějších. Jeho slova potvrdil místostarosta Jan Šašek: „Pokud vím, nerozdávali pokuty ani příslušníci Policie České republiky. Instalované značení je ale nešťastné. Cílem bylo vymezenou pěší zónu zmírnit dodatkovou tabulí tak, že bude vjezd povolen jak dopravní obsluze, tak cyklistům. Cedule má v podstatě dvě samostatná sdělení: 1. Vjezd je povolen dopravní obsluze a 2. Omezení vztahující se k prostoru pěší zóny neplatí pro cyklisty. Proto je zde slovo „mimo" a piktogram jízdního kola. Budeme to ale řešit, asi by mohla být tabule upravena do mnohem přijatelnějšího textu. Například na sdělení „dopravní obsluze a cyklistům vjezd povolen". Což byl i původní požadavek města, umožnit průjezd jezdcům na kolech. Zkušenosti z jiných míst ostatně ukazují, že jde o běžnou praxi, která cyklistům usnadňuje provoz ve městech. I přesto je ale vhodné cyklisty upozornit, že musí rychlost a chování přizpůsobit pohybu chodců v pěší zóně."

My jen dodáváme, že k oficiálnímu otevření opraveného prostoru dojde v pondělí 8. června. Od 10 do 14 hodin se konají komentované prohlídky s archeologem Martinem Čechurou. V 16.30 navazuje slavnostní akt za doprovodu Rokytky.