Transfuzní oddělení v Rokycanské nemocnici eviduje v červenci jen 190 odběrů, v prvním čtvrtletí letošního roku byl průměr 230 odběrů za měsíc, v dubnu 286, v květnu 224 a v červnu 235.

„Prázdninové období je každý rok problematické. Mnoho lidí je na dovolených a ti, kteří zůstávají, se často z práce obtížněji uvolňují. Je ale krásné, že dárci, kteří mohou a slyší výzvu, že je krve nedostatek, přijdou. Spolehlivě,“ říká lékařka odběrového centra hematologicko-transfuzního oddělení Rokycany Mája Švojgrová. Podle ní mají však i jiná období roku svá úskalí. Na přelomu zimy nemůže řada dárců přijít kvůli vlnám respiračních infekcí, od jara do začátku léta mívají alergie, až pak odjíždějí na dovolené.

Rokycanská transfuzka se může v posledních letech pochlubit nárůstem celkového počtu odběrů. Za poslední tři roky jich asi o 300 přibylo, a to i když se celkový počet místních dárců snižuje a ze seznamu mizí takzvané mrtvé duše, tedy lidé evidovaní, kteří už ale darovat nechodí. „Noví dárci k nám ale stále přicházejí. Za loňský rok jsme měli 69 prvodárců, letos od začátku roku už 55,“ uvedla Švojgrová s tím, že samozřejmě uvítá i další dobrovolníky.

V databázi rokycanské transfuzky je přes 1500 dobrovolných dárců. Za loňský rok 2017 tu provedli 2806 odběrů. Od 1365 dárců získali 1 263 litrů krve, kterou využili pacienti v celém kraji. „Naše oddělení je funkčně napojeno na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice v Plzni, které pro nás dárcovskou krev odebírá, vyšetřuje a zpracovává ji na přípravky, hotové k podání konkrétním pacientům v kterékoliv nemocnici Plzeňského kraje, kde je jí potřeba,“ vysvětluje Švojgrová.

Rozlámaný dětský domeček v areálu FC.
Areál v Husových sadech poničil neznámý agresor